Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Koncepce BIM: Cesta k dalšímu rozvoji Datového standardu staveb otevřena!

Česká agentura pro standardizaci uzavřela smlouvu se spolkem Odborná rada pro BIM - buildingSMART Česká republika (czBIM) a získala kompletní práva k datovému standardu SNIM.

Tímto se otevírá cesta k dalšímu rozvoji Datového standardu staveb (DSS), který se tak stane skutečně univerzálním a společným digitálním jazykem pro české stavby.

Datový standard staveb (DSS) je jednou z klíčových částí metody BIM. Otevírá totiž cestu k možnosti strojově zpracovávat data v digitálním modelu stavby (DiMS) v otevřeném formátu IFC, a tedy ke sdílení informací o stavbě napříč stavařskými profesemi a životním cyklem stavby. SNIM má za sebou nejen dlouhou dobu vývoje, ale také ověřování na řadě stavebních projektů. Jeho plné převzetí bez dalších omezení Agenturou ČAS pracující na přípravě Datového standardu staveb (DSS) znamená silný impuls k rozšíření DSS. První výsledky dohody lze očekávat v druhé polovině příštího roku.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo s Odbornou radou pro BIM dospět k dohodě, jejíž naplnění bude znamenat velmi důležitý posun v přípravě Datového standardu staveb (DSS),“ říká generální ředitel České agentury pro standardizaci Zdeněk Veselý. „S kolegy z czBIM a ARI jsme se shodli, že uzavření období paralelní existence dvou datových standardů umožní českému stavebnictví výrazněji pokročit k digitální budoucnosti.“

Více informací najdete zde.

 
 
Reklama