Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V 2021-2027 z IROP téměř 8,5 mld. Kč do regionů

V regionech fungují tzv. Místní akční skupiny (MAS), přes které mohou obce, místní podnikatelé, ale třeba i neziskovky a další subjekty žádat o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Historická vápenka, Třemošnice, ilustrační obrázek, foto redakce
Historická vápenka, Třemošnice, ilustrační obrázek, foto redakce

Peníze půjdou zejména na rozvoj dopravy, vybavení hasičů, infrastrukturu mateřských a základních škol, sociální služby, úpravu veřejných prostranství, rekonstrukce památek a budování veřejné infrastruktury cestovního ruchu.

„V Česku vzniklo sto osmdesát takových regionálních společenství, což je evropský unikát,“ říká Jiří Krist, předseda Národní sítě Místních akčních skupin.

Na místní rozvoj připadá nejvíc projektů

Zhruba polovinu financí místním akčním skupinám poskytuje Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. V posledním období EU dotací (tzv. programovém období) to bylo zhruba 8 mld. Kč. To bylo okolo šesti procent z celkového objemu podpory IROP. Z hlediska počtu podpořených projektů je právě tzv. Komunitně vedený místní rozvoj, který je v rámci IROP určen pro financování Místních akčních skupin, vůbec nejpočetnější. Místní aktivity představují třetinu z bezmála dvanácti tisíc projektů.

Spolupráce s IROP je klíčová

První místní akční skupiny začaly v České republice vznikat v roce 2002. Model převzaly země Evropské unie z Francie, kde vznikly koncem osmdesátých let. Podle předsedy Národní sítě Místních akčních skupin je přístup lidí v jednotlivých MAS velmi zodpovědný. „Mnohokrát jsem na jednání orgánů MASky zažil, že jednotliví představitelé řekli, že pokud mají pod projekt dát svůj podpis, musí se přepracovat, aby byl efektivnější,“ říká Jiří Krist. Podpora IROP je podle něho velmi významná a důležitá. „Je to jako v dlouholetém manželství. Někdy nemáme na všechno stejný názor, ale Integrovaný regionální operační program a Ministerstvo pro místní rozvoj jsou pro nás klíčovými partnery. A doufám, že je spokojenost ze vzájemné spolupráce oboustranná,“ shrnuje předseda Jiří Krist.

Oproti období 2014-2020 nově přibyla podpora rekonstrukcí veřejných prostranství a budování veřejné infrastruktury udržitelného cestovního ruchu.

 
 
Reklama