Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Investiční fond PFFL cílí na výstavbu domů pro seniory

Aktuálně neexistuje žádný dotační program pro rozšíření potřebné sítě domovů pro seniory nebo domovů se zvláštním režimem. Stát v současné době není schopen vyhovět poptávce a nemá koncepci.

Výstavba domů pro seniory, foto PFFL
Výstavba domů pro seniory, foto PFFL

„Rádi bychom do osmi let postavili minimálně 20 nových domovů s celkovou kapacitou 3000 lůžek. Státní sektor trpí nedostatečnou flexibilitou, staví a provozuje domy za velmi vysoké náklady. Jsme připraveni tohle změnit,“ prohlásil Martin Fojtík, pověřený poradce fondu Property Fund for Living SICAV vystupující pod názvem PFFL. Jeho zakladatelé jsou zkušení developeři Robert Sekera RS Group a Milan Kušta K2 invest. Očekávaný výnos je přes 5 % p.a.

Paradoxem je, že aktuálně neexistuje žádný dotační program pro rozšíření potřebné sítě domovů pro seniory nebo domovů se zvláštním režimem. Fond PFFL se zaměřuje také na výstavbu Alzheimer center. „Stát v současné době není schopen vyhovět poptávce, nemá koncepci, má předraženou výstavbu a neefektivní provoz,“ dodal Fojtík, pověřený poradce PFFL, který se otevřel zájemcům začátkem září.

„Máme připravený unikátní koncept výstavby napříč celou republikou. Jde o unifikovanou výstavbu, která zajistí ekonomický provoz a komfortní prostředí pro seniory. Jedno lůžko vychází investičně mezi 1,2 až 1,5 miliony korun podle velikosti, standardu a ceny pozemku,“ popsal výhody Martin Fojtík, pověřený poradce PFFL.

Očekává se, že počet lidí starších 65 let se do roku 2025 navýší o 250 tisíc na 2,3 milionu. V roce 2035 půjde celkové číslo přes 2,5 milionu lidí. Přitom aktuálně je kapacita lůžek pouze pro cca 40 tisíc seniorů ve zhruba 600 domovech po celé republice.


 
 
Reklama