Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se bránit proti vzniku nadměrného tepla v interiéru rodinného domu

Teplo a dusno bývá během léta problémem řady domácností. Při projektování domu si lidé často řeknou, že v nejhorším si dají do interiéru klimatizaci.


Zdroj: Bigstockphoto

Tento způsob chlazení je však z energetického hlediska náročný a není prospěšný pro lidské zdraví. Na chlazení respektive stínění prostoru myslete už při plánování rodinného domu či při výběru mezi projekty rodinných domů.

Chlazení stropem

Zdravou alternativou klimatizace je chlazení stropem. Ve stropě máte uložené hadičky, do kterých během letních dní putuje studená voda. Stropní chlazení může být napojené na stejný kotel jako topení. Mezi sezonami jen přepnete a můžete chladit. Nevýhodou je vyšší investice a velké stavební úpravy.

Exteriérové žaluzie

Pokud jsou některé vaše místnosti s velkoformátovými okny směřované na jih, v zimě to může být výhoda. Obrovský problém však přichází v létě. Někdy nepomůže ani stropní chlazení. Už v projektu rodinného domu proto počítejte s exteriérovými žaluziemi. Ty odbourají podstatnou část tepla.

Slunolamy

Ne na všechna okna se ale hodí exteriérové žaluzie. Na rohová velkometrážní okna je problematičtější jejich umístění a mohou být rušivé také z estetického hlediska. Moderní způsob stínění v podobě slunolamů se vám určitě zalíbí. Slunolamy jsou v podstatě stříšky nad okny s různě širokými lamelami. Ty jsou otočené podle toho, odkud přichází nejvíce slunce. Odbourají část nepříjemného tepla a slunečního svitu. Jsou atraktivním exteriérovým doplňkem moderní architektury.

Více informací

 
 
Reklama