Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy si musíte pojistit přívěsný vozík?

Přívěsný vozík na cestách může být plný překvapení. Vozí se v něm staré ledničky, nábytek, jindy živé rostliny, nebo stavební materiál. V řidičích vyvolává takový náklad otázku, zda je vše dobře připevněno. Znáte jako řidiči povinnosti v souvislosti s přívěsným vozíkem?

Každé vozidlo, které je evidováno v registru vozidel, má povinnost mít uzavřené povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Každý přívěsný vozík musí být také řádně evidován v registru vozidel a mít přidělenou svou registrační značku. Na přívěsný vozík musíte mít i velký technický průkaz.

Z výše uvedených důvodů je potřeba mít i na přípojné vozidlo povinné ručení. Rozhodně si nevystačíte s povinným ručením vašeho vozidla. Detaily jsou definovány v zákoně č. 168/1999 Sb. (Zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla).

Co kryje povinné ručení přívěsného vozíku

Jaké jsou důvody, proč se musí uzavírat pojištění na vozík? Jde o tři možné scénáře podle toho, kdo je viníkem při dopravní nehodě auta s připojeným vozíkem. První možnost je, že viníkem je tažné vozidlo. Jedná se o případy, kdy např. špatně připevníme vozík a ten způsobí nehodu. Bez auta by za jiných okolností nebyl vozík schopen pohybu, viníkem je tedy tažné zařízení. Také se jedná o případy, kdy řidič jede nepřiměřeně rychle a vozík se vychýlí ze směru.

Pokud si ale při připevňování přívěsného vozíku odřete vlastní automobil, povinné ručení vám nepomůže. Povinné ručení je jen pro krytí škod, které způsobíte ostatním.

 
 
Reklama