Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Startovací bydlení - nejprve do pronájmu, pak do vlastního

Třetina mladých dává před mamahotelem přednost pronájmu bydlení, kam se stěhují nejčastěji s partnerem nebo rodinou. Ve vlastním bydlí další třetina Čechů.

Ostrava, ilustrační obrázek, foto D.Kopačková
Ostrava, ilustrační obrázek, foto D.Kopačková

„Současná situace na realitním trhu mladým lidem a jejich touze po osamostatnění přeje. Ceny za pronájmy stále klesají. Významně tomu přispěla i koronavirová epidemie, kdy ceny pronájmů spadly až o dvacet procent, což v přepočtu znamená úsporu v řádu několika tisíc korun měsíčně,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Téměř 43 % Čechů si myslí, že ideální doba na odchod od rodičů nastává, jakmile začnou vydělávat. Ukončení studií jako příležitost k osamostatnění vidí 28 % mladých.

Startovací bydlení vybíráme podle ceny a lokality

Při výběru prvního, tedy startovacího bydlení je pro mladé Čechy nejdůležitější cena a lokalita. Čím starší však jsme, tím menší důraz při výběru klademe na jeho velikost. Naopak je pro nás mnohem důležitější občanská vybavenost. Jen zhruba každý desátý mladý Čech se při hledání bydlení ohlíží i na blízkost svých rodičů. Za startovací bydlení platí 6 z 10 Čechů měsíčně do 10 tisíc korun.


Zdroj průzkum Asociace českých stavebních spořitelen, průzkum probíhal od 26. 1. do 31. 1. na reprezentativním vzorku 533 dotazovaných ve věku od 18 do 30 let.

Zdroj: Tisková zpráva Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS)

 
 
Reklama