Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČMZRB poskytla podnikatelům 47 miliard korun

Za 10 měsíců 2020 pomohla ČMZRB podnikatelům profinancovat 9 700 projektů za cca 47 miliard Kč. Ze stavebnictví je jich 12 % včetně financí na rekonstrukce areálů a úspory energie.


© Fotolia.com

Provozní financování, nové technologie, rekonstrukce areálů a úspory energie

„Přestože je v současné době na trhu hlad právě po provozním financování, nezřídka se najdou malé a střední firmy, které vzhledem k povaze svého podnikaní zažívají boom nebo naopak využívají současnou situaci k odkládaným investicím a poptávají zvýhodněné financování k pořízení nových technologií či rekonstrukce svých výrobních areálů. A v tom jim opět pomáhají naše stálé programy, jako je například Expanze či případně Úspory energie," říká Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB.

Celkově tak díky ČMZRB, spolupracujícím komerčním bankám a leasingovým společnostem za prvních deset měsíců letošního roku nateklo do ekonomiky téměř 47 miliard Kč. Nejčastěji tuto formu podpory čerpaly malé podniky, tj. firmy s méně než 50 zaměstnanci.
„Bez ohledu na typ produktu v 86 % případů námi poskytovaná podpora směřuje živnostníkům a malým podnikatelům. Přes 13 % čerpají středně velké firmy a necelé procento podniky zaměstnávající více než 250 zaměstnanců,“ upřesňuje Jiří Jirásek.

Podpora poskytovaná ve formě záruk a zvýhodněných úvěrů směřuje napříč regiony ČR

Nejvíce projektů je prostřednictvím ní realizováno v hlavním městě Praha (15 %) a na území Jihomoravského (14 %) a Moravskoslezského kraje (13 %). Podpora směřuje i napříč jednotlivými obory podnikaní. Nejčastěji ji však čerpají podnikatelé působící v oblasti maloobchodu a velkoobchodu (38 %), ve zpracovatelském průmyslu (23 %), stavebnictví (12 %) a v ubytovacích a stravovacích službách (8 %).

Zdroj: tisková zpráva MPO ČR ČMZRB už letos poskytla podnikatelům 47 miliard korun

 
 
Reklama