Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Setkání lídrů českého stavebnictví: Stavebnictví překonalo dlouholetou krizi

Růst českého stavebnictví v roce 2015 potvrzují ředitelé všech analyzovaných segmentů stavebních firem. Porostou i tržby stavebních firem a vysoká je také jejich sebedůvěra. Vzrostlo rovněž vytížení kapacit stavebních společností, a ve srovnání s druhými čtvrtletími předchozích let, je rekordní. Naopak podíl ztrátových nebo neziskových zakázek v zásobnících práce klesá.

Konferenci zahájil optimisticky premiér Bohuslav Sobotka. „Jsem rád, že se nové vládě podařilo díky aktivním stimulům a plněním programových závazků, zrychlením čerpání peněz z fondů EU, zvýšením objemu veřejných zakázek i získáváním nových investic, podpořit růst ve stavebnictví. Zatímco v roce 2014 posílilo odvětví o 2,3%, v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla produkce už o 6,9%. Vláda bude dále intenzivně pracovat na podpoře jednoho z našich nejdůležitějších průmyslových odvětví, v současné době dochází k schvalování jednotlivých operačních programů pro čerpání peněz z fondů EU v novém období 2014-2020, čeká nás například schválení novely zákona o veřejných zakázkách, v procesu je také příprava novely stavebního zákona, která by měla výrazně zjednodušit a zrychlit povolovací stavební řízení,“

České stavebnictví naváže v letošním roce na první pokrizový růst nastartovaný v roce 2014 a bude pokračovat v mírném růstu objemu produkce. V roce 2015 sektor poroste o 5,0 %.


Rozklad meziroční změny indexu stavební produkce

„V absolutním vyjádření se jedná o zvýšení výkonu českého stavebnictví přibližně o 21 miliard korun oproti loňsku. Zástupci velkých firem očekávají růst mírně nižší (o 3,9 procenta). Naopak nejoptimističtější jsou zejména společnosti, které pracují v inženýrském stavitelství, a to zejména díky očekáváným velkým investicím do infrastruktury ze strany státu. Dle jejich slov by české stavebnictví mohlo vzrůst až o 5,7 procenta,“ uvedl Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Spolu s rostoucí poptávkou po stavebních pracích porostou také tržby stavebních firem. Ty by měly být o 5,1 procenta vyšší než v roce 2014. Zvýšení tržeb očekávají zejména velké firmy (růst o 6,0 procenta) a také firmy z oblasti inženýrského stavitelství (růst o 5,7 procenta). Střední/malé firmy a společnosti z oblasti pozemního stavitelství plánují o něco málo pomalejší růst svých tržeb (4,8 procenta, respektive 4,9 procenta).

„V současné době dokončuje Ministerstvo pro místní rozvoj novelu stavebního zákona, která přinese zásadní změny na úseku stavebního řádu, zejména ve zjednodušení a zrychlení povolovacích řízení. Legislativní proces bude zahájen v nejbližších týdnech a předpokládaná účinnost novely stavebního zákona je od června 2016. Oba zákony jsou jednou z priorit našeho ministerstva,“ informuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.


Očekávaný vývoj trhu projektových prací jednotlivými segmenty 2015-2016

V roce 2015 pozvolně poroste objem projektových prací, a to v průměru o 4,6 procenta, příští rok se výkon sektoru zvýší o dalších 3,7 %. Základem bude předpokládaný nárůst zakázek jak ze soukromého, tak i z veřejného sektoru. Rychlejšímu růstu brání zejména roblematická legislativa, průtahy úřadů při schvalování a zdlouhavá výběrová řízení veřejných investorů.

Nejefektivnějším způsobem získávání zakázek jsou pro velké stavební společnosti výběrová řízení, pro střední a malé firmy jsou to osobní kontakty. Klíčovým kritériem při výběru stavební firmy je cena. Průměrná minimální zisková marže je u velkých společností 3 %, u středních a malých firem 9 %. Výrazně klesl podíl firem, které jsou ochotné vzít i zakázku s nulovou nebo zápornou marží.

 
 
Reklama