Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Návrh na zrušení daně z nabytí možná Senát vrátí Sněmovně

Návrh ve Sněmovnou schválené verzi zachovává možnost kupujících odečítat si od základu daně zaplacené úroky z hypoték. Podle Vladislava Vilímce (ODS) je ale tato část předlohy legislativně chybná.

Návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, který před měsícem schválila Sněmovna, se možná vrátí poslancům ze Senátu zpět s pozměňovacím návrhem. Návrh ve Sněmovnou schválené verzi zachovává možnost kupujících odečítat si od základu daně zaplacené úroky z hypoték. Podle předsedy senátního hospodářského výboru Vladislava Vilímce (ODS) je ale tato část předlohy legislativně chybná. Chce proto předložit pozměňovací návrh, který by tyto chyby napravil. Řekl to dnes na dotaz ČTK.

Návrh chce Vilímec předložit v úterý na jednání senátního hospodářského výboru. Plénum Senátu má předlohu projednávat na středeční schůzi. Pokud by Senát Vilímcův či jiný pozměňovací návrh přijal, vrátil by se návrh zákona zpět do Sněmovny. Přijetí zákona o zrušení daně by se tak oddálilo.

Sněmovna při závěrečném schvalování navzdory původnímu vládnímu návrhu a přes nesouhlas ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zachovala možnost kupujících odečítat si zaplacené úroky z úvěrů na bydlení od základu daně z příjmů. Vláda chtěla tuto možnost od roku 2022 u nově poskytnutých úvěrů na bydlení zrušit. Kritizovali to hlavně opoziční poslanci. Sněmovní většina ale za podpory části komunistů a dvou sociálních demokratů nakonec podpořila pozměňovací návrh poslance ODS Vojtěcha Munzara, který odpočty úroků zachoval.

Vilímec však poukazuje na to, že schválený pozměňovací návrh není například provázaný s přechodnými ustanoveními. Návrh také snižuje maximální částku úroků, které je možné si odečíst, z nynějších 300.000 korun na 150.000 korun, ale podle Vilímce by nebylo možné tento odpočet ani uplatnit.

"Je to celé špatně napsané, ale hodně špatně," řekl Vilímec ČTK. Jde podle něj o zásadní legislativní vady, které nelze překlenout výkladem. Návrh, který chce v úterý ve výboru předložit, zachovává schválené parametry, ale napravuje legislativní nedostatky ve schválené podobě předlohy. Část, která ruší daň z nabytí, je naproti tomu podle něj v pořádku.

Novela má zpětnou účinnost. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března následně ministerstvem kvůli pandemii odloženou do konce srpna, už daň platit nebudou. Pokud ji někdo už zaplatil, budou mu peníze vráceny. Týká se to tak lidí, kteří dokončili svůj vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později.

Schválený zákon zároveň prodlužuje z pěti na deset let tzv. časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení. Prodloužení časového testu bude platit pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021.

Sazba daně z nabytí nemovitosti, která v minulosti nahradila daň z převodu, činí čtyři procenta a platí ji kupující. Stát na ni v posledních letech ročně vybral kolem 13 miliard korun. Ministryně financí Schillerová označuje daň z nabytí za nespravedlivou. Všechny předchozí pokusy zrušit tuto daň však ztroskotaly. Nepovedlo se to ani loni, kdy to navrhl přímo Senát.

 
 
Reklama