Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na Vodojemu Flora vykvetly i chráněné druhy rostlin

Porost na vodojemu je aktuálně druhově velmi pestrý a rostlinám se zde daří. Vykvetl již podruhé a zajistí osivo pro další areály PVK,např. vodojem Kamýk.

Na Vodojemu Flora vykvetly i chráněné druhy rostlin,  foto PVK, a.s.
Na Vodojemu Flora vykvetly i chráněné druhy rostlin, foto PVK, a.s.

Pětiletá louka v rámci projektu biodiverzity

Louka s ohroženými druhy rostlin vévodí střeše vodojemu Flora, jednomu z nejstarších na území hlavního města. „Louku jsme založili před pěti lety v rámci projektu biodiverzity - rozšíření druhové rozmanitosti v našich areálech. Přenesli jsme sem květenu z Prokopského údolí,“ vysvětlil Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, provozovatele areálu na pražské Floře.

Porost na vodojemu je aktuálně druhově velmi pestrý a rostlinám se zde daří. Vykvetl již podruhé a kromě běžnějších rodů, jako jsou hvozdíky, kopretiny, jestřábníky, chrastavce, silenky či vičence, je tam možné nalézt i méně časté druhy jako parazitická záraza žlutá, která se přiživuje na tolicích a vojtěškách, nebo zvonek klubkatý. „Povedlo se tedy na uměle vytvořenou lokalitu přenést druhy, typické pro teplomilné a suchomilné louky,“ dodal Mrázek.

Porost na Floře je v současné době již dostatečně stabilní a výnosný, aby postupně mohl zajistit osivo pro další areály PVK. „První na řadě bude zřejmě vodojem Kamýk,“ řekl mluvčí společnosti.

PVK v současné době plánují s Českým svazem ochránců přírody tzv. inventarizační průzkum, který bude porovnávat výskyt jednotlivých druhů na vodojemu a na zdrojových plochách v Prokopském údolí. V jednání je také umožnit studentům v rámci jejich diplomových prací porovnávat vliv různého druhu údržby (senoseče) a vertikutace na druhovou skladbu, což by pomohlo vytvořit optimální postup při podpoře biodiverzity na dalších lokalitách provozovaných PVK.

 
 
Reklama