Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Povolování staveb bude možné i elektronicky, Senát to schválil

Povolování staveb bude možné i v elektronické formě. Senát dnes schválil novelu, díky níž vznikne informační systém pro vyřizování všech záležitostí stavebních řízení.

Digitalizace by měla vést ke zkrácení a zjednodušení řízení pro investory, projektanty, správce inženýrských sítí i úředníky. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Povolovací řízení se má vést prostřednictvím portálu stavebníka. Budou v něm i informace, jak proces postupuje, a veškerá dílčí stanoviska. Vznikne také datové úložiště projektové dokumentace, úkonů v řízení a rozhodnutí. Elektronicky bude možné vést stavební deník. Součástí návrhu je také vznik geoportálu územního plánování. Zavede se také identifikační číslo stavby, které umožní sledovat její osud od jejího povolování až po demolici.

Předloha, která získala souhlas ministerstva pro místní rozvoj, by měla být účinná od července 2023. Digitalizaci bude podle dřívějšího vyjádření ministryně Kláry Dostálové (za ANO) hradit z evropských dotací vyčleněných ještě v nynějším rozpočtovém období Evropské unie.

Novela zavádí také digitální technickou mapu, která zahrne aktualizovaná data o silnicích, železnicích, elektrických vedeních, vodovodech, plynovodech, kanalizacích nebo o datových sítích. Budou v ní informace o tom, jaké sítě v konkrétním místě vedou a kdo je jejich správcem.

Také tato mapa má přispět ke zjednodušení a urychlení stavebního řízení a snížení jeho administrativní náročnosti. Budou v ní také záměry výstavby dopravní infrastruktury nebo sítí.

Česká republika meziročně klesla ve vyřizování stavebního povolení podle údajů Světové banky z loňského října ze 156. místa na 157. příčku mezi 190 porovnávanými zeměmi. Kromě délky vyřizování banka hodnotí i jiná kritéria, například transparentnost nebo složitost celého procesu. V Česku je na získání potřebných razítek potřeba 246 dní, sedmkrát více než v nejrychlejším Singapuru.

 
 
Reklama