Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Růst cen nemovitostí o 2,4 % v roce 2020

Developeři plánují zvyšovat ceny nemovitostí o 2,4 % v roce 2020 a o 1,9 % v roce 2021. Nejvíce by podle developerů měly být podporovány projekty, které zlepší koncepční rozvoj města.

Zateplení a dostavba domu, ilustrační obrázek, foto redakce
Zateplení a dostavba domu, ilustrační obrázek, foto redakce

Developeři očekávají v roce 2020 růst cen bytů v Praze, a to o 4,7 % v centru Prahy a o 3,7 % mimo centrum. Na okrajích Prahy poté předpokládají růst cen o 2,7 %. V oblastech přilehlých Praze to bude o 3,2 %. Sami developeři plánují zvyšovat ceny svých nemovitostí o 2,4 % v roce 2020 a o dalších 1,9 % v roce 2021. Vyplývá to ze Studie developerských společností zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s KPMG.


S trendem rostoucích cen počítá i Martin Svoboda, výkonný ředitel společnosti JRD, s.r.o.: „Už dva roky ekonomové mluví o bublině a zastavení růstu cen. Trh ale ukazuje, že se mýlí. A ceny dále porostou.“

Finance v developerských projektech v r. 2020

V roce 2020 tři čtvrtiny developerů se změnou marží nepočítají. Tři čtvrtiny developerů nabízí svým klientům zprostředkování výhodnějšího financování. Nejčastěji se jedná o dojednání finančního poradenství, poté o dojednání nižších úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a v 10 % případů o krytí u hypotečních úvěrů.

Co se bude stavět?

  • přestavbu nebo rekonstrukci starších objektů plánuje více jak polovina dotázaných
  • Více jak dvě třetiny plánují výstavbu bydlení sloužícího k pronájmu
Nejvíce by podle developerů měly být podporovány projekty, které:
  • zlepší koncepční rozvoj města (81 procent),
  • následně pak projekty zlepšující infrastrukturu v dané lokalitě (69 procent)
  • vizuálně zajímavé projekty (38 procent)
  • ekologické projekty (27 procent)
  • projekty s větší mírou zeleně (23 procent)
Jednání se zástupci pražských městských částí, ve kterých mají developeři alokovány své projekty, se podle necelé pětiny dotázaných zlepšila (18 procent) a podle dvou třetin se nezměnila (64 procent). Za zhoršení situace v jednání je potom považuje necelá pětina dotázaných (18 procent).
 
 
Reklama