Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavebnictví v Saúdské Arábii trvale roste. Trend bude pokračovat i v příštím roce

Hlavními tahouny stavebního sektoru v Saúdskoarabském království jsou vládní projekty a ty, do kterých jsou zapojené zahraniční subjekty.

Konkrétně se jedná o Neom City, Qiddiya Entertainment City a nová výstavba na pobřeží Rudého moře. Odborníci předpokládají, že i v příštích letech bude mít stavební průmysl rostoucí tendenci.

Dalším pozitivním faktorem je výstavba sociálního bydlení pro rozrůstající se populaci v království. Vláda již dříve prohlásila, že se zasadí o to, aby až 60 % saúdských rodin mělo do roku 2020 vlastní domov. Do plnění úkolu jsou zapojené místní banky, aby bylo zajištěné financování cenově dostupného bydlení.

Cena základních stavebních materiálů je stabilní, dochází jen k mírným výkyvům. Zvyšuje se ovšem ohodnocení stavebních prací s tím, jak vláda vydává pobídky, kterými podporuje zaměstnávání vlastních občanů ve stavebnictví.

Investice finančního sektoru věnované právě do stavebnictví by letos měly dosáhnout 23 mld. amerických dolarů. Ku příkladu Saúdskoarabský státní fond v kooperaci se společností The Red Sea Development hodlají vytvořit turistický ráj na území o rozloze 28 000 km2. Ambiciózní plán na vybudování jedné z nejžádanějších turistických destinací na světě bude pokrývat pobřeží Rudého moře, 90 ostrovů a ve vnitrozemí významné historické památky. Na webových stránkách společnosti The Red Sae Development se mohou registrovat firmy z celého světa a dát o sobě vědět, jako o subdodavatelích nejrůznějších technologií, produktů a služeb, které souvisejí s realizací i budoucím provozem tohoto velkolepého projektu.

Sousední Spojené arabské emiráty dominují v počtu započatých projektů hotelové výstavby. Brzy tam má být postaveno téměř 55 tisíc nových hotelových pokojů, což představuje třetinu stávající kapacity. Následuje Saúdská Arábie, kde je v realizaci více než 41 000 pokojů a ve stavebním boomu nezaostává ani Omán. Ten staví 4500 hotelových pokojů, což představuje čtvrtinu jeho celkové hotelové kapacity. Z regionu přicházejí zprávy o dalších 30 000 hotelových pokojích ve fázi finálního plánování a na 45 000 pokojů v rané fázi plánování.

Trhy arabských zemích jsou náročné, vysoce konkurenční a není snadné čelit tradičním rodinným společnostem. Nicméně cesta k úspěchu vede přes lokální distributory a v dodávkách unikátních stavebních materiálů, technologií či interiérového vybavení.

Zahraniční zastoupení agentury CzechTrade v Dubaji může tuzemským firmám pomoci s průzkumem trhu, nalezením vhodných obchodních partnerů, ověřením zahraničních subjektů nebo se zajištěním jednání a organizací vaší cesty za úspěchem na Arabském poloostrově.

 
 
Reklama