Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Půjčka na bydlení pro mladé lidi od banky i od státu

Být mladým člověkem není v této době jednoduché. Na vlastní bydlení je obvykle nutné využít půjčku. S tou přicházejí jak banky, tak i náš stát. Jaká varianta je výhodnější a jaké jsou podmínky jejího získání?

Půjčku na bydlení dnes vyžaduje stále více mladých lidí. Ceny nemovitostí stoupají, a pokud nemají dostatečné úspory, mohou si buď vybrat mezi nájmem, nebo mezi úvěrem. Aktuálně jsou poptávané půjčky pro mladé k dispozici nejenom u bank, ale také u našeho státu. Jak se jednotlivé možnosti liší? Podívejte se na porovnání v několika ohledech.

Výše dostupných částek

Tady zcela určitě dominují banky. Jejich hypotéky mohou být dostupné v jednotkách, ale i desítkách milionů. Záleží tak zcela na požadavcích konkrétního zájemce. Stát má proti bankám nabídnu značně omezenou. Nejvyšší dostupnou sumou jsou 2 miliony korun. Ty lze ale čerpat výhradně na pořízení rodinného domu. Na koupi bytu nebo na modernizaci bydlení jsou sumy ještě nižší.

Úrokové sazby

Tady zcela jasně dominuje stát. Úrokové sazby jsou nižší než ty, které nabízejí banky. Konkrétní hodnoty vycházejí ze základní referenční sazby EU pro Českou republiku. U bank se úrok sice také pohybuje v jednotkách procent, ale jde o vyšší čísla.

Podmínky získání

Obě možnosti nepokryjí kompletní stavbu, rekonstrukci nebo koupi. Jak u bank, tak i státu musí mít žadatel určitý obnos našetřený. Půjčka tedy nemůže pokrýt 100 procent všech výdajů. Kromě obecných požadavků souvisejících s bonitou nelze zapomínat také na to, že u státních půjček jsou žadatelé omezeni věkovou hranicí 36 let a také je podmínkou to, že musí být dítě. Tím dává stát najevo, že nechcete půjčovat párům, ale jenom rodinám.

 
 
Reklama