Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

EET pro řemeslníky nabírá zpoždění

Od června 2019 měli své tržby elektronicky evidovat také řemeslníci. Zatím se tak ale nestalo.

Od června 2019 měli své tržby elektronicky evidovat také řemeslníci. Zatím se tak ale nestalo. Takzvanou třetí a čtvrtou vlnu EET nejprve zastavil Ústavní soud, nyní přijetí novely, která má na výtky soudců reagovat, brzdí opozice. Třetí a čtvrtá vlna EET odstartuje sedm měsíců poté, co novelu podepíše prezident Miloš Zeman.

Mezi hlavními změnami v EET je i limit 600 000/rok

Podporu má například snížení nákladů spojené s EET především těm, pro něž je podnikání jen občasným zdrojem přivýdělku. Podnikatelé, kteří za rok utrží nejvýše 600 tisíc Kč v hotovosti a zároveň nezaměstnávají více než 2 pracovníky, si budou moci vybrat, jestli budou tržby evidovat elektronicky, nebo v takzvaném off-line režimu. MF ČR původně navrhovalo hranici tržeb pouze 200 tisíc Kč/rok.

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček připouští, že nejmenším živnostníkům změna příliš nepomůže. Stejně jako dnes budou muset shromažďovat účtenky, jen je finančnímu úřadu nebudou posílat jednou ročně, ale každé čtvrtletí. "Podle mého názoru té práce nebudou mít méně," říká Havlíček.

 
 
Reklama