Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novela zákona má Praze umožnit vznik jednoho stavebního úřadu

Praha by v budoucnu mohla zřídit jeden stavební úřad pro celé město. V případě schválení by to umožnila novela zákona o hlavním městě, kterou se chystá předložit poslanec Petr Dolínek.

Panorama Prahy © adidaniel - Fotolia.com
Panorama Prahy © adidaniel - Fotolia.com

Odvolání proti rozhodnutím úřadu by pak řešil magistrát. V hlavním městě nyní o stavbách rozhoduje 22 stavebních úřadů. Ustavení jednoho úřadu podporují někteří členové pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Podle současné legislativy by v případě zřízení jednotného úřadu bylo tzv. odvolacím orgánem ministerstvo pro místní rozvoj.

Nynějších 22 stavebních úřadů spadá pod radnice Prahy 1 až 22. Magistrát plní funkci odvolacího úřadu. V případě, že by město nyní vytvořilo jeden stavební úřad, pravomoc rozhodovat o odvolání by se přesunula na ministerstvo pro místní rozvoj. Podle informací ČTK se právě to některým zástupcům pražské koalice nelíbí.

Zřízení jednotného stavebního úřadu by podle dokumentu mělo přispět k transparentnosti stavebního řízení. "Současná právní úprava dlouhodobě vyvolává spekulace o nezávislosti rozhodování odpovědných úředníků," píše se v materiálu. Stavební odbory bývají v některých případech například personálně propojeny s komisemi zřizovanými radnicemi. Řízení by se rovněž podle návrhu zjednodušilo a zrychlilo. "Dlouhodobě se nedaří personálně zajistit činnost 22 stavebních úřadů na úrovni městských částí," píše se v materiálu.

Dolínek dnes řekl, že návrh zákona bude chtít ve Sněmovně v příštím týdnu takzvaně nahrát do systému. Sněmovna by podle něj mohla o novele jednat na dubnovém zasedání.

V pražské koalici nepanuje v otázce jednoho stavebního úřadu jednotný názor. Zatímco náměstek primátora Petr Hlaváček a radní Hana Marvanová (oba za Spojené síly) v prosinci uvedli, že budou o jednotný úřad usilovat, lídr Prahy Sobě Jan Čižinský se k nápadu staví opatrně.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní připravuje nový stavební zákon, který by měl zkrátit povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku na jeden rok. Územní řízení, stavební řízení a EIA se sloučí do jednotného povolovacího řízení. Měl by vzniknout Nejvyšší stavební úřad, který bude součástí státní správy. Návrh dál počítá s tím, že pokud se příslušný úřad nevyjádří do 30 dní, bude platit takzvaná fikce souhlasu. Stavbu nepůjde povolit dodatečně. Platit by měl zákon od roku 2021.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Nová koalice si řešení tohoto problému určila jako prioritu. Podle analýzy městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) ceny nových pražských bytů k letošnímu září meziročně vzrostly o 11 procent a za letošní rok by mělo být zkolaudováno 4737 nových jednotek.

 
 
Reklama