Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Růst stavebnictví v 2019 v ČR dosáhne 2,6 %

Výkon českého stavebnictví se podle ředitelů stavebních společností v roce 2019 zvýší o 2,6 %, v roce následujícím však zpomalí až na úroveň 0,6 %.

Tržby stavebních firem porostou rychleji než výkon sektoru, a to o 3,9 procenta. Dařit se přitom v obou oblastech bude především velkým a inženýrským společnostem. Zásobník práce mají firmy aktuálně naplněný v průměru na 9 měsíců dopředu.
Vývoj stavebnictví silně ovlivňuje 14% nárůst cen materiálů a nákladů na práci. Stavební firmy na tento vývoj plánují reagovat zdražováním svých realizací o 6,5 %. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2018, zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se Skupinou Saint-Gobain.

Zpomalení, zakázky již nemá kdo realizovat

O poznání optimističtější pohled mají na budoucí vývoj společnosti zaměřené na inženýrské stavby a velké firmy (růst 5,4, respektive 4,4 %). Velmi opatrné jsou naopak v predikcích pozemní stavitelé, kteří hovoří o zvýšení jen o 1,5 %. „Českému stavebnictví se daří. Aktuálně je zakázek tolik, že je již stavební firmy nestíhají realizovat. Problémem je citelný nedostatek pracovníků. V příštím roce uvidíme zpomalení aktuálního rychlého růstu sektoru, protože zakázky již nemá kdo realizovat a vzhledem k převisu poptávky nad nabídkou rovněž další růst cen stavebních prací,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel CEEC Research.

Zdražování stavebních materiálů a nákladů na práci

Stavebnictví v současné době významně ovlivňuje zdražování stavebních materiálů a nákladů na práci. O zvyšování těchto cen hovoří devět z deseti ředitelů stavebních firem, přičemž meziročně v průměru náklady vzrostly o 14 % na práci stejně jako na materiál. V reakci na tento vývoj budou zvyšovat ceny realizací také stavební společnosti. V roce 2019 v průměru jejich ceny vzrostou o 6,5 % a zdražování bude pokračovat i v roce 2020, a to o 4,7 %.

„Řada stavebních komodit zdražila skokově, navíc výrobní kapacity některých výrobců jsou dočasně vyčerpány,“ říká Tomáš Koranda, předseda představenstva, HOCHTIEF CZ a. s. Jako příklad zvýšení cen zmiňuje například:

  • některé typy tepelných izolací jsou dražší až o 35 %,
  • betonové výrobky zdražily o 15 až 20 %
  • ceny zdícího a hutního materiál se zvedly cca o 20 %.

„Navzdory rychlému růstu finančního objemu našeho sektoru hodnotím vývoj ve stavebnictví pro příští rok spíše negativně. Hlavní problém spočívá v prohlubování nedostatku řemeslníků i techniků, který poměrně ostře limituje disponibilní kapacity stavebnictví.
S tím úzce souvisí dlouhodobý rychlý růst mezd pracovníků, který však, bohužel, není nijak tažen růstem produktivity. Tak rychle inovace v našem oboru zase nepostupují a naši stárnoucí dělníci to nedoženou,“
doplňuje Josef Netík, ředitel společnosti, S.O.K. stavební, s.r.o.

 
 
Reklama