Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Počet úsporných domů stále narůstá

V roce 2017 se dokončilo přes 14 tisíc rodinných domů. Oproti roku 2016 registrujeme nárůst o 3,8%. Největší trend představovaly zděné domy, kde průměrné náklady činily 3,5 mil. Kč, co se týče energetické náročnosti převažovala třída B.

Novostavba Hrabětice, ilustrační obrázek, foto D.Kopačková, redakce
Novostavba Hrabětice, ilustrační obrázek, foto D.Kopačková, redakce

Rodinné domy mají stále nejčastěji nosnou konstrukci ze zděných materiálů. Jedná se o více než 80 %. Před deseti lety přitom tvořily 90 % všech domů. Obliba dřevostaveb roste, v roce 2017 byl jejich podíl 14,8 %. „Obytná plocha rodinných domů dokončených v roce 2017 dosahovala v průměru 92 m2. Nejčastěji se rodinné domy stavěly v dispozici 4+1, menších bylo naprosté minimum,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení stavebnictví ČSÚ. Výstavba jednoho rodinného domu trvala v průměru tři a půl roku.


zdroj: Kurzy.cz

Na výstavbu rodinných domů bylo vynaloženo 51 mld. Kč, to je o 7,3 % více než v roce 2016. Náklady na jeden dům dosáhly v průměru 3,5 mil. Kč, nejlevnější byly dřevostavby (3 mil. Kč).

Podíl rodinných domů s energetickou třídou B dosáhl 56 %. Současně s tím klesá zastoupení v kategorii C.
Mimořádně úsporných rodinných domů (kategorie A) se loni dokončilo šest procent.

TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY na TZB-info - informace k úspornému stavění

Vyhláška č. 78/2013 Sb. postupně zpřísňuje požadovanou hodnotu ukazatelů energetické náročnosti – neobnovitelné primární energie Δep,R a průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem od roku 2016 do roku 2020.

Povinnost projektovat a realizovat budovy s téměř nulovou spotřebou energie - NZEB, která platí pro velké budovy vlastněné státem již od roku 2016, neznamená, že všechny novostavby budou muset být v pasivním standardu nebo že nebudou spotřebovávat téměř žádnou energii, případně že budou mít nulovou bilanci spotřebované a vyrobené energie.
NZEB je zjednodušeně řečeno budova, která má kvalitativně přísnější požadavky na obálku budovy, dobře regulovatelné vytápění, větrání i osvětlení, technické systémy pokrývající potřebu energie s vysokou účinností a budova bude zásobována částečně z obnovitelných zdrojů energie, případně energii produkuje (elektřina, teplo).

 
 
Reklama