Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obermeyer Helika se podílí na projektu hasičské stanice nejvyšší kategorie pro vojenské letiště Kbely

Architektonická, projekční a stavebně-poradenská kancelář OBERMEYER HELIKA zpracovala pro Ministerstvo obrany ČR projekt na výstavbu nové hasičské stanice na letišti Praha-Kbely.

Obermeyer Helika se podílí na projektu hasičské stanice nejvyšší kategorie pro vojenské letiště Kbely

OBERMEYER HELIKA v součinnosti se společností INTAR připravila projektovou dokumentaci od architektonické studie až po prováděcí projekt, včetně vybavení speciálními technologiemi pro výcvik posádky. Jde o stanici nejvyšší kategorie typu C, v České republice teprve třetí.

Nová hasičská stanice bude mít tři nadzemní podlaží s hrubou podlažní plochou 5 200 m2 a celkovou výškou 12 m. Konstrukce bude železobetonová, založená na pilotách, s klasicky vyzdívaným pláštěm. Objekt, vybudovaný na ploše 3 000 m2, bude zajišťovat komplexní zázemí pro letištní hasičskou jednotku, tedy poskytovat vhodné prostory pro pobyt a výcvik personálu a pro garážování mobilní zásahové hasičské techniky. Součástí areálu o rozloze 13 000 m2 bude i multifunkční cvičná věž s polygonem určeným pro simulaci jednotlivých hasičských zásahů, požární sport, lezecký a slaňovací výcvik a zároveň pro sušení hadic. Projekt zahrnuje i vybudování komunikací pro dopravní obslužnost budovy s návazností na stávající komunikace v areálu a dále venkovní skladovací a výcvikové zpevněné plochy.

Specifika TZB

Vzhledem k specifické funkci budovy byla součástí projektové dokumentace také ne zcela běžná technická zařízení. Z oboru vzduchotechniky jsou zvláštností speciální odtahy od výfuků v garážích, posuvně nastavitelné pro konkrétní stojící vozidlo. V garážích jsou dále odsávány skříně na zásahové oděvy.
Ve cvičném polygonu, což je vlastně velká labyrintová klec s mnoha překážkami, je instalováno vzduchotechnické zařízení umožňující okamžité havarijní odkouření místnosti z důvodu bezpečné pomoci cvičícímu při jakýchkoli potížích.

 
 
Reklama