Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vzniká vlhkost v interiéru a jak se jí zbavit

Orosená okna ještě nemusí znamenat nutnost stavebních úprav. Před výběrem vhodného řešení je ale třeba rozlišit její příčiny.

Vzlínání vlhkosti v interiéru
Vzlínání vlhkosti v interiéru
Instalace elektrofyzikální jednotky
Instalace elektrofyzikální jednotky

Kondenzace

Pokud se vlhkost vyskytuje zejména v chladnějších dnech, je její nejpravděpodobnější příči-nou kondenzace vzdušné vlhkosti. K té dochází, když se teplý vlhký vzduch potká s chladnější plochou, jejíž teplota je pod tak zvaným rosným bodem. V domácnosti tak nejčastěji dochází k orosení okenních skel a rámů, vlhnutí v rozích místností se špatnou izolací a podobně. Podle místa vzniku tak zvolíme řešení, ať již v podobě úprav pokojové teploty, častého a intenzivního větrání, využití digestoře v kuchyni, řízeného odvětrání v koupelně nebo snížení vzdušné vlhkosti pomocí odvlhčovače.

Vzlínání

Pokud nebyla správně provedena izolace obvodových zdí, případně je poškozena, můžeme se setkat s takzvanou vzlínavou vlhkostí. K té dochází díky působení kapilárních sil, kvůli kterým se voda dostává ze země do porézního zdiva. ”Vzlínání provází vznik solných map, které vznikají vypařováním solemi nasycené vody ze zdiva,” upozorňuje Martin Jeřábek, obchodní ředitel firmy Drymat, která se sanací vlhkého zdiva zabývá. Odvlhčovače nedokáží tento typ vlhkosti odstranit a jedinou možností je přerušení vzlínání vody do zdiva. “Tomu lze zabránit vytvořením dodatečné izolace s využitím aktivní elektroosmózy, která instalací kladných a záporných elektrod napojených na řídící jednotku instalovaného systému vytvoří slabé elektrické pole a přeruší tak proces vzlínání vody,” vysvětluje Jeřábek.

Špatné stavebně-technické řešení budovy

Pokud se vlhkost projevuje v závislosti na počasí, tedy zejména po delších nebo intenzivněj-ších přeháňkách, je příčinou pronikání vody do budovy špatné stavebně technické řešení. Ani v tomto případě tak nemá smysl používat odvlhčovače vzduchu, pomůže pouze odstranění příčiny. Tou bývá nejčastěji poškození boční izolace zdiva, pronikání svahové vody, stavební poruchy nebo neodborné zásahy do konstrukce zdi. V tomto případě by měl stavbu prohlédnout odborník, provést hloubkové měření vlhkosti zdiva, najít a odstranit příčinu a zvolit metodu hydroizolace zdiva, ideálně kombinací přímých, nepřímých a doplňkových sanačních metod k jeho účinnému odvlhčení.

 
 
Reklama