Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČSÚ: Počet zahájených staveb bytů do dubna vzrostl o 16 procent

Stavební firmy v Česku zahájily v prvním čtvrtletí stavbu 1842 bytů v bytových domech, meziročně o 16 procent více. Nejvíce jich bylo v Olomouckém kraji.

© pkulik - Fotolia.com
© pkulik - Fotolia.com

V Praze, kde bývá bytová výstavba tradičně největší, klesl počet zhruba o dvě pětiny. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku vzrostl asi o desetinu. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (26,1 procenta) připadal na Olomoucký kraj. Následovaly Praha (13,5 procenta), Jihomoravský (12,5 procenta) a Středočeský kraj (9,2 procenta). V Ústeckém kraji to bylo se šesti byty 0,3 procenta.

V Praze klesl počet zahájených staveb bytů meziročně o 40 procent na 249. To je nejméně od roku 2010. Podle analytičky společnosti Broker Consulting Veroniky Vránové ovšem vybízí k optimismu nedávno zveřejněný návrh Metropolitního plánu. "Institut plánování a rozvoje chce dát developerům volné pole působnosti například na území kolem obory Hvězda v Praze 6, Parukářky na Žižkově nebo na nezastavěných plochách v okolí botanické nebo zoologické zahrady v Troji. Právě na území hlavního města se nůžky mezi poptávkou a nabídkou rozevírají nejvíce," uvedla Vránová.

Developeři loni v Praze prodali zhruba 5500 nových bytů. Počet bytů, které se ve stejném období začali stavět, nebyl ani poloviční. Nedostatečná nabídka je jednou z příčin výrazného růstu cen nových bytů. Za poslední dva roky v Praze zdražily o 42 procent.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce března meziročně vzrostl o 11 procent na 4029. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,6 procenta), Jihomoravský (12,6 procenta), Moravskoslezský (deset procent) a Plzeňský kraj (sedm procent). Podíl Prahy klesl na tři procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy v prvním čtvrtletí stavět 7618 bytů, meziročně o 16,8 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet zhruba o pětinu nižší.

 
 
Reklama