Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nezávislí makléři jsou často hrozbou pro klienty

V ČR funguje řada nezávislých realitních makléřů, kterým schází profesionalita. Fincentrum Reality upozorňuje, že nedisponují odborným přehledem, což se projevilo po znovuzavedení předkupního práva.

„Často se jedná o lidi, kteří si pronajali nebo prodali osobní nemovitost a zaujalo je to. Vrhají se do tohoto typu podnikání po hlavě a negativní dopad to má především na jejich klienty. Bez patřičného přístupu, znalostí a zázemí se tahle práce dělá jen velmi těžko,“ konstatuje Martin Fojtík, provozní ředitel z Fincentrum Reality, který dlouhodobě volá po regulaci makléřské činnosti.

Největší potíže u makléřů na volné noze spatřuje Martin Fojtík v přípravě právních dokumentů, zejména smluv. Mnohdy se stává, že k tomu používají generátor na internetu či osloví externí advokáty. „Jenže často takovou smlouvu dávají dohromady advokáti, kteří s nemovitostmi nemají takovou zkušenost, a smlouvy pak podle toho vypadají,“ všiml si Martin Fojtík, podle kterého není možné, aby samostatný makléř poskytl maximální servis ve všech podstatných oblastech. Klienti totiž vyžadují po makléřích obchodní, marketingovou a právní oporu.

O předkupním právu ani neinformovali

Prověrkou znalostí makléřů na volné noze bylo předkupní právo, které vstoupilo v platnost prvním dnem roku 2018. Současná úprava totiž výrazně komplikuje prodej bytu, ke kterému se váže spoluvlastnický podíl k jiným nemovitým věcem – nejčastěji ke garážovému stání, předzahrádce nebo sklepu. Nebytové jednotky se nejprve musí písemně nabídnout ostatním majitelům v domě, do té doby nemovitost není volná.
„Když jsme některé lidi upozorňovali na tyto povinnosti, nechtěli nám věřit a odkazovali nás na své osobní makléře, kteří je o předkupním právu vůbec neinformovali. Takových případů bylo několik,“ varuje Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentra Reality.

Podle Fojtíka hrozí, že v budoucnosti bude možné některé uzavřené smlouvy o prodeji nemovitosti zpětně napadnout – některá garážová stání či příjezdové cesty se totiž nenabídly spolumajitelům.

Regulace makléřů je nutná, na stole je i změna z volné na vázanou živnost

Fincentrum Reality již dlouhodobě volá po regulaci této činnosti a změnu z volné živnosti na vázanou, která bude podmíněna adekvátním vzděláním nebo praxí.
„Pokud se tato činnost nezprofesionalizuje, tak budou makléři v různých anketách vycházet stále jako nedůvěryhodní, což mi velice vadí. Pořád je tu totiž řada z nich, která odvádí svoji práce dobře a zodpovědně vůči klientům,“ doplnil Fojtík z Fincentrum Reality, kde už nyní budoucí makléři procházejí vstupním čtyřkolovým školením – absolvují právní vzdělávací cyklus, musejí mít základní znalosti o marketingu a nakonec skládají makléřskou zkoušku. Její nesplnění znamená ukončení spolupráce se společností.

 
 
Reklama