Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČSÚ: Stavebnictví v únoru zpomalilo meziroční růst na 9,4 pct

Stavební výroba v Česku v únoru zpomalila meziroční růst na 9,4 procenta po lednovém růstu o 33,6 procenta. Stavební firmy v Česku do konce února zahájily stavbu 1116 bytů v bytových domech.

© Calado - Fotolia.com
© Calado - Fotolia.com

Produkce se zvýšila v pozemním stavitelství, a to o 11,6 procenta, naopak v inženýrském o procento klesla. V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o 0,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Stavební úřady vydaly meziročně méně stavebních povolení, jejich počet se snížil o 6,2 procenta na 5543. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,5 miliardy korun a ve srovnání s loňským únorem vzrostla o pětinu.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 29,6 procenta na 2591 bytů. O 28,4 procenta byl vyšší i počet dokončených bytů, dostavělo se jich 2372.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v únoru meziročně zvýšil o 0,4 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňskému únoru vzrostla o 4,7 procenta na 31.370 korun.

Počet zahájených staveb bytů do března vzrostl o osm procent

Stavební firmy v Česku do konce února zahájily stavbu 1116 bytů v bytových domech, meziročně o 7,7 procenta více. Nejvíce jich bylo v Olomouckém kraji. V Praze, kde bývá bytová výstavba tradičně největší, klesl zhruba o tři čtvrtiny. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku vzrostl o necelou pětinu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (30,8 procenta) připadal na Olomoucký kraj. Následovaly Středočeský (14,2 procenta), Jihomoravský (12,4 procenta) a Zlínský kraj (12,1 procenta). Praha byla s podílem 8,7 procenta pátá. Před dvěma lety jí přitom patřily zhruba dvě třetiny. V Karlovarském kraji úřady do konce února nevydaly ani jedno stavební povolení.

V Praze klesl počet zahájených staveb bytů o 74 procent na 97. To je druhý nejnižší počet za posledních 13 let. "Bytová výstavba navzdory silné poptávce nedosahuje úrovní před první recesí. Nabídka nových bytů a domů proto i nadále nebude schopna vycházet vstříc zájmu domácností a investorů. Výsledkem tedy bude i v letošním roce růst cen nemovitostí určených na bydlení, i když výrazně pomalejší než ten loňský," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Developeři loni v Praze prodali zhruba 5500 nových bytů. Počet bytů, které se ve stejném období začaly stavět, nebyl ani poloviční. Nedostatečná nabídka je jednou z příčin výrazného růstu cen nových bytů. Za poslední dva roky v Praze zdražily o 42 procent.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce února meziročně vzrostl o 18,1 procenta na 2504. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (24 procent), Jihomoravský (12,3 procenta), Moravskoslezský (9,7 procenta) a Plzeňský kraj (6,7 procenta). Podíl Prahy klesl na čtyři procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy v lednu stavět 5017 bytů, meziročně o 26,4 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet o 26 procent nižší.

 
 
Reklama