Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Den otevřených dveří v architektonickém skvostu v Praze, v Paláci YMCA

Pražský Palác YMCA slaví devadesátiny a zve v sobotu 28. dubna od 10 do 12 hodin na Den otevřených dveří.

Návštěvníci se seznámí mimo jiné se zajímavostmi, architekturou a historií Paláce. Chybět nebudou komentované prohlídky a také vzpomínky pamětníků, mezi něž patří i herec Jan Přeučil, který v Ymce trávil v poválečném období svoje šťastná klukovská léta. Slavnostní zahájení začne v 10 hodin v tělocvičně s unikátní klopenou běžeckou dráhou, kde trénovaly i slavné české gymnastky Věra Čáslavská a Eva Bosáková.

Vedle Jana Přeučila vystoupí také Radovan Lipus, režisér a autor cyklu České televize o „šumných městech“, a svůj příspěvek přidá i kunsthistorik a znalec architektury Jakub Potůček. Akce je pro veřejnost zdarma, pořadatelé však kvůli kapacitě doporučují registraci předem.


Oslavy budou pokračovat formou komentovaných prohlídek

Zájemci se projedou se páternosterem, jedním z nejstarších výtahů tohoto typu v Praze, a uvidí původní nákresy a plány architekta Eduarda Hniličky, který Palác, postavený ve slohu moderního klasicismu, projektoval. A zavítají i do míst, která jsou běžně nepřístupná.
„Vedle pozoruhodné strojovny páteru je to zejména plochá střecha sedmipatrového domu, kde se kdysi hrál basket a odkud je krásný výhled na Prahu. A zde bude čekat překvapení – k narozeninám Paláce tu budeme vypouštět devadesát balónků,“ říká ředitelka Paláce YMCA Petra Otřísalová.

 
 
Reklama