Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha vyhlásila grantový program k bezbariérové úpravě objektů

Cílem je motivovat majitele a provozovatele objektů např. k úpravě vstupů do budov nebo sociálních zařízení. I v doprovodném programu Aquathermu je v pátek 2.3.2018 zařazeno téma "Handicap". Vstup zdarma.

Ilustrační foto, zdroj: článek TZB-info Řešení přístupnosti staveb občanského vybavení se zaměřením na stavby pro kulturu a sport
Ilustrační foto, zdroj: článek TZB-info Řešení přístupnosti staveb občanského vybavení se zaměřením na stavby pro kulturu a sport

Praha schválila Grantový program v oblasti přístupnosti a odstraňování bariér ve veřejném prostoru na území hl. m. Prahy na rok 2018. Finanční podporu mohou žádat jak městské části, příspěvkové či neziskové organizace, tak i fyzické nebo právnické osoby, které působí na území hlavního města Prahy.
Grantový program volně navazuje na minulý rok, který byl vyhodnocen komisí Rady HMP pro Prahu bezbariérovou a otevřenou jako velice přínosný.

  • Žadatelé mohou získat příspěvek až ve výši 900 000 korun v závislosti na dotační oblasti a typu žadatele.
  • Žádosti lze podávat od 3. do 31. března 2018. Výše minimální spoluúčasti žadatele se pohybuje od 0 % do 50 %. Celková finanční podpora je alokována do výše 10 milionů korun.

„Navržené oblasti podpory reagují na nejčastěji identifikované problémy, které jsou významnou překážkou nejen pro osoby na invalidním vozíku, ale i seniory či maminky s malými dětmi. Jsem rád, že tímto pomůžeme systematicky zlepšovat podmínky jejich pohybu v Praze,“ řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy pro oblast dopravy, sportu a volného času.


Handicap program a vyhláška 398/2009 Sb.

    pátek 2.3.2018, 10:30 – 11:30
  • pořádá: TZB-info
  • místo konání: vstupní hala 1, sál č. 3, PVA EXPO Praha Letňany

Součástí Stavebního zákona je vyhláška MMR č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Vztahuje se na nové stavby i rekonstrukce. Požadavky jsou vytvořeny s ohledem na osoby pokročilého věku, těhotné ženy, osoby doprovázející dítě v kočárku, děti do tří let, popř. osoby s mentálním postižením nebo osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace. Obvykle si pod problematikou handicap představíme úpravu budov pro vozíčkáře, ale jak zkreslený je to pohled a o jak poměrně velké procento obyvatel se jedná, si lze ukázat nejlépe třeba na dětech a seniorech.

Program:

  • Komentář vyhlášky - Ing. Dagmar Lanzová, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
  • Laufen CZ – příklady produktového řešení koupelnových značek Jika, Roca, Laufen - Ivan Žák - Vedoucí centra produktového vzdělávání
  • Odtokové systémy a bezbariérová řešení sprchových prostor - Ing. Jaroslav Maňas, HL Hutterer Lechner GmbH
PRO VSTUP ZDARMA na veletrh Aquatherm Praha 2018 se registrujte zde.



 
 
Reklama