Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PRONIX dovedl projekt datového centra TTC TELEPORT k prestižní certifikaci TIER III

Realizaci datového centra TTC TELEPORT dokončil PRONIX již v roce 2015. Na podzim 2016 dovedl do úspěšného konce také proces certifikace TIER vydávané certifikační autoritou Uptime Institute.

Získáním III. stupně TIER podle celosvětově uznávaných kritérií, zajistil pro TTC TELEPORT a jeho zákazníky maximální bezpečnost a dostupnost poskytovaných služeb.

Podmínky pro udělení stupně TIER III od Uptime Institute se vyznačují vysokými a přísnými nároky jak v oblasti návrhu datového centra, tak i v oblasti provozu. Nutností pro získání certifikace je nejen plně redundantní provoz systémů napájení, chlazení, palivového hospodářství, měření a regulace, a to v celkové dostupnosti minimálně 99,982%, ale i servisovatelnost systému i jednotlivých komponent, aniž by došlo k omezení nebo ohrožení provozu datového centra.

Proces posuzování projektové dokumentace znamenal velikou časovou náročnost a jen pouhé studium komplexního návrhu datového centra (elektro, chlazení, stavba, záložní zdroje, palivové hospodářství, MaR aj.) zabral Uptime Institutu 5 měsíců“, říká k certifikaci vedoucí projektového oddělení PRONIX a Accredited Tier Designer Ing. Jan Lukášek, Ph.D. Projekt datového centra byl detailně zkoumán ve všech aspektech a parametrech od největších zařízení (motorgenerátory, UPS, výrobníky chladu) až po nejmenší prvky a komponenty (samostatné jističe, ventily a další). Deklarované hodnoty a parametry datového centra musely být podloženy rozsáhlými podrobnými výpočty, které výrazně převyšují rámec běžné projektové dokumentace. Výpočet energetické bilance objektu a distribuce výkonu elektrické energie obsahoval 8 164 návrhových bodů a výpočetních kroků, přičemž byly simulovány a zkoumány veškeré možné standardní a nestandardní stavy objektu.

Systém úrovní TIER od Uptime Institute funguje jako jasný indikátor spolehlivosti datových center. Jednotlivé stupně TIER předem napoví, na jaké technické úrovni se datacentrum nachází. Již samotné získání certifikace TIER III činí z datacentra TTC TELEPORT jedno z nejmodernějších a nejspolehlivějších.

 
 
Reklama