Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČNB: 100 % hypotéky od října skončí, finanční trh je stabilní

Banky a stavební spořitelny od října nebudou moci poskytovat úvěry na bydlení na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Podle developerů i bank zpřísnění pravidel trh s nemovitostmi a hypotékami výrazně neovlivní.

Česká národní banka zároveň v rámci Zprávy o finanční stabilitě 14. června informovala o zátěžových testech bank. Z nich vyplynulo, že celkově je odolnost finančního sektoru v ČR vůči možným nepříznivým šokům ještě silnější než před rokem a že banky jsou schopné jako celek se vypořádat i s velmi silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace.

Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou podle ČNB rizikem pro finanční stabilitu. Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent. Od října tak ČNB stanovila desetiprocentní limit objemu pro úvěry ve výši 85 až 95 procenta hodnoty nemovitosti. Od dubna 2017 pak bude limit 15 procent objemu úvěrů z půjček ve výši 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti.

V případě zátěžových testů bank by se v málo pravděpodobném nejhorším scénáři vývoje ekonomiky dostalo pod kapitálové osmiprocentní regulatorní minimum sedm bank, které by musely doplnit kapitál za zhruba sedm miliard. V základním scénáři, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější, by musely kapitál za asi půl miliardy doplnit tři malé banky.

Další informace uvádí článek na ESTAV.cz


 
 
Reklama