Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavebnictví letos vzroste o jedno procento, odhadují stavaři

České stavebnictví by mělo letos vzrůst o jedno procento, v příštím roce o 1,5 procenta. Tržby stavebních firem by letos měly stoupnout v průměru o 1,6 procenta.

Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou zpracovala a dnes zveřejnila analytická společnost CEEC Reserch ve spolupráci s firmou SGCP, divize Weber. V dubnu společně oslovily ředitele 113 domácích stavebních firem.

Oproti lednovému průzkumu jsou čeští stavaři pesimističtější. Tehdy očekávali pro letošek růst sektoru o 2,4 procenta, pro příští rok o dvě procenta. V dubnu předpokládaly mírný růst dvě třetiny firem, zbytek počítá s poklesem. "Pro letošek očekáváme, že české stavebnictví dále poroste v případě, že se vyřeší problémy kolem posuzování vlivu staveb na životní prostředí a rozběhnou se práce na velkých infrastrukturních projektech. Optimisticky se díváme na soukromý sektor, který táhne snadná dostupnost úvěrů," uvedl finanční ředitel Skanska ČR a SR Patrik Choleva.

Na kladném vývoji pro letošní rok se shodli představitelé malých a středních společností (+1,7 pct) a zástupci firem, které se zabývají převážně pozemními stavbami (+1,7 pct). Ředitelé velkých společností s ročním obratem nad 200 milionů korun neočekávají, že by státní investorské organizace zadaly větší množství velkých zakázek. Proto čekají stagnaci sektoru. "V letošním roce neočekáváme žádný výraznější nárůst, situace bude s největší pravděpodobností připomínat předchozí rok. V roce 2017 se ale obáváme poklesu v řádu procent. Stát sice posiluje projektovou přípravu, ale vázne investiční připravenost. Kapacity stavebních firem tak zůstanou spíše nenaplněné," dodal člen představenstva společnosti Hochtief Tomáš Koranda.

Tržby stavebních firem by letos měly vzrůst v průměru o 1,6 procenta. Malé a střední firmy očekávají růst obratu o 2,2 procenta, velké však počítají s meziročním poklesem o 0,2 procenta. V příštím roce by tržby napříč celým sektorem měly vzrůst v průměru o 2,3 procenta.

Podle údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí stavební produkce v ČR meziročně propadla o 8,8 procenta. Výrazné obavy navíc panují ohledně dopravních projektů, u nichž bylo posouzení vlivu staveb na životní prostředí vyhodnoceno ještě před vstupem Česka do Evropské unie. Podle odhadů se to týká více než stovky staveb zhruba za 130 miliard korun. To je téměř třetina celého výkonu českého stavebnictví za rok 2014.

Stavební firmy mají zajištěnu práci na sedm měsíců dopředu

Podle stejné analýzy mají stavební firmy v České republice zásobu práce v průměru na 6,9 měsíce dopředu. Asi 30 procent z nich má nyní zakázek než před rokem. Velké firmy s ročním obratem minimálně 200 milionů korun mají zásobu práce v průměru na 11,5 měsíce. Malé a střední společnosti uvedly 5,5 měsíce.

Tuzemské stavební společnosti aktuálně využívají 85 procent svých kapacit. Proti lednu to znamená růst o šest procentních bodů, příčinou jsou ovšem hlavně sezonní vlivy. V meziročním srovnání je využití zhruba stejné. V porovnání s průměrem krizových let 2010 - 2013 jsou dubnové hodnoty přibližně o deset procentních bodů vyšší.

Stavební firmy mají zhruba pětinu pohledávek po době splatnosti

Stavební firmy evidují 18 procent objemu pohledávek po termínu splatnosti. Platební morálka se podle tří čtvrtin z nich meziročně nezměnila. Podle 76 procent stavebních firem se platební morálka v porovnání s předchozím rokem nezměnila. Zhoršení i zlepšení vnímá shodně 12 procent společností.

V průměru pět procent pohledávek, měřeno objemem, považují stavební společnosti za nedobytné. Lepší situace je v segmentu velkých firem s minimálním ročním obratem nad 200 milionů korun, kde jich v dubnu bylo v průměru 2,4 procenta. U malých a středních firem jich bylo šest procent.

 
 
Reklama