Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Seminář „Boj za kvalitu“ prezentoval snahu o zlepšení spolupráce a kvality ve stavebnictví

Vývoj z teoretické roviny a samostatných použití metodiky BIM (Building Information Modelling) na částech vybraných projektů se posouvá do další fáze, kdy je potřeba domluvit pravidla na širší úrovni pro všechny účastníky stavebního procesu.


 

Podobné požadavky z praxe zazněly i na semináři s názvem "Boj za kvalitu", který se konal 5. 2. 2016 v Třinci. Semináře se účastnilo několik desítek zástupců místních firem a podnikatelů působících ve stavebnictví a souvisejících oborech včetně zástupců jak z řad architektů, tak i statiků a projektantů TZB.

Akce se konala pod záštitou města Třince a starostky Věry Palkovské a podporu vyjádřila svoji účastí také Ing. Ludmila Kratochvílová, zástupkyně ředitele odboru stavebnictví Ministerstva průmyslu a obchodu, které se rozhodlo převzít zastřešující roli koordinátora pro zavedení BIM v České republice.

Kromě prezentace významu metodiky BIM z pohledu přednášejících z MÚ města Třince a z firem Callida s.r.o., CAD-BIM s.r.o., Obermeyer Helika a.s. a Cechu topenářů a instalatérů ČR se diskuze týkala i dalších aktuálních témat v oboru stavebnictví mimo jiné i v návaznosti na tzv. Třineckou výzvu a snahu o jasná pravidla při výběru dodavatelů. Město Třinec mimo jiné usiluje o zavedení standardizované přípravy projektů.

„Dlouhodobě nabádáme k lepší kvalitě ve všech fázích stavby – od zpracování projektu, přes výběr dodavatelů až k realizaci a předání. Město půjde směrem standardizované přípravy projektů, která je jako první krok velmi důležitý pro všechny následné části stavby. Rozhodli jsme se využívat proces BIM, jehož výsledkem je jasné rozvržení projektu dle požadavků investora a konkrétní představa o budoucím výsledku. To přinese méně víceprací a problémů při samotné stavbě, jejím vyúčtování a kontrolách,“ uvedla Věra Palkovská, starostka Třince.


CAD-BIM s.r.o.
logo CAD-BIM s.r.o.

Firma CAD-BIM s.r.o. je zaměřena na nástroje CAD/BIM ve stavebnictví, zabývá se distribucí, lokalizací a zákaznickou podporou pro software Graphisoft DDScad (DDS-CAD) určený pro projektování profesí TZB ve stavebnictví. Součástí činnosti jsou konzultace ...

 
 
Reklama