Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Před 130 lety se návštěvníkům otevřela budova pražského Rudolfina

Rudolfinum © Artur Bogacki - Fotolia.com
Rudolfinum © Artur Bogacki - Fotolia.com

Prostory pražského Rudolfina se otevřely veřejnosti před 130 lety, 7. února 1885. Budova se stala důstojným stánkem pro různé oblasti umění a svým dispozičním řešením a víceúčelovým využitím prakticky předběhla dobu téměř o jedno století. Od roku 1989 je Rudolfinum také národní kulturní památkou.

Monumentální novorenesanční budova postavená podle plánů Josefa Zítka a Josefa Schulze, také architektů Národního divadla, byla slavnostně otevřena za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa. Právě na počest svého patrona dostal Dům umělců své jméno. První návštěvníci si tehdy prohlédli i expozici nově založeného Uměleckoprůmyslového muzea. V lednu 1896 zahájila v Rudolfinu své působení Česká filharmonie. Na počet prvního koncertu pod taktovkou Antonína Dvořáka pak byl koncertní sál později pojmenován jako Dvořákova síň.

Po vyhlášení Československé republiky sloužilo Rudolfinum jako sídlo parlamentu, který zde s výjimkou německé okupace fungoval do dubna 1946. Po roce 1945 se sem opět vrátila Česká filharmonie, která v budově sídlí dodnes. V květnu 1946 se tu konal i první festival Pražského jara. Prostory využívala svého času také pražská konzervatoř a Akademie múzických umění.

 
 
Reklama