Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výdaje na dávky na bydlení se letos proti loňsku zvedly o pětinu

Výdaje na dávky na bydlení se letos za první tři čtvrtletí proti stejnému období loňska zvedly zhruba o pětinu.

Zatímco loni do příspěvků a doplatků v prvních devíti měsících putovalo celkem kolem 7,46 miliardy korun, letos to bylo už přes 9,03 miliardy. Proti předloňským třem kvartálům je to pak dokonce o 3,64 miliardy víc. Důvodem je zdražování bydlení i přibývání lidí v tíživé situaci. Vyplývá to z údajů o vyplácených dávkách ministerstva práce.

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek. Na příspěvek dosáhnou lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu. V Praze je to 35 procent příjmu. Doplatek pak získají ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení. Dávka má dorovnat výdaje za byt tak, aby zbylo na živobytí. Podle zástupců neziskových organizací i vedení ministerstva práce se v zemi v posledních letech rozmohl "byznys s chudobou". Doplatek totiž často končíval v nevyhovujících a předražených ubytovnách. Jejich obyvatelé za pokoj platívají často mnohem víc, než by vydali za celý byt.

Letos za devět měsíců stát na příspěvcích na bydlení vyplatil přes 6,61 miliardy korun. Loni to bylo zhruba 5,44 miliardy a předloni 4,24 miliardy. Na doplatcích se od ledna do září vydalo téměř 2,42 miliardy. V minulém roce úřady práce lidem poslaly 2,02 miliardy a předloni 1,16 miliardy.

Postupně přibývá lidí, kteří se bez pomoci státu neobejdou. V září 2012 dostávalo příspěvek na bydlení 165.300 lidí, loni ve stejnou dobu 203.000 a letos už 226.300. Doplatek teď v září pobíralo 69.200 osob, loni 64.400 a předloni 41.700. Za vyššími výdaji vidí ministerstvo práce zhoršování situace rodin a přibývání nezaměstnaných, kteří nemají nárok na podporu. Výraznou roli hraje také zdražování bydlení. Od letošního ledna resort zvýšil normativní částky, podle nichž se dávky stanovují.

Pravidla pro vyplácení doplatků na bydlení nyní zpřísní přijatá novela zákona o hmotné nouzi. Dávka, která nesmí přesáhnout v místě obvyklé nájemné, bude v ubytovnách nižší než v bytech. Ubytovací zařízení budou muset také splňovat standardy kvality. Týkat se mají třeba metrů na osobu či počtu lidí na hygienické zařízení. Na jeden byt či pokoj bude úřad vyplácet už jen jednu dávku. Aby o ni člověk nepřišel, měl by se sám také snažit zvýšit si svůj příjem.

V Česku schází sociální bydlení. Podle plánů vlády by mělo začít fungovat od roku 2017. Návrh jeho obrysů má ministerstvo práce předložit ve druhém čtvrtletí příštího roku. Paragrafy pak sepíše s resortem pro místní rozvoj a ministrem pro lidská práva, kabinet je má dostat ve druhém kvartále roku 2016.

 
 
Reklama