Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Objem veřejných stavebních zakázek do května vzrostl o 57 procent

Stavební firmy získaly letos do konce května od veřejné správy zakázky za 52,9 miliardy korun, což je meziročně o 57,1 procenta více.

Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha. Během prvního čtvrtletí objem veřejných stavebních zakázek vzrostl o 84,6 procenta.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, za pět měsíců roku vzrostla meziročně o 70,9 procenta na 7,565 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby také stoupl, a to o 53,1 procenta na 26,1 miliardy korun.

Čísla ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách platná od letošního ledna. Ta zvýšila limit pro zveřejňování podlimitních stavebních zakázek z původních tří milionů bez DPH na dvojnásobek. "Proto mohl být srovnatelný meziroční růst počtu a hodnoty zadaných zakázek ještě vyšší, výrazněji se tento metodický vliv s ohledem na postup zadávacích řízení projeví až v následujících měsících," upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc.

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo během pěti měsíců 697 společností. Největší objem veřejných zakázek získala Skanska, která vyhrála 33 tendrů za 3,8 miliardy korun. Z dalších 411 milionů korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami. Hodnota zakázek zadaných vládním sektorem vzrostla meziročně o 56,6 procenta na 25,7 miliardy korun. Města a obce zadaly stavební zakázky za 23 miliard korun, meziročně o 106 procent více. Jejich podíl vzrostl o 10,3 procentního bodu na 43,5 procenta. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty; šlo o celkem 58 zakázek za 13,9 miliardy korun.

Největší zadanou veřejnou zakázkou na stavební práce během prvních pěti měsíců roku bylo zdvojení elektrického vedení zadané společností ČEPS, kterou za 2,7 miliardy korun získalo sdružení GA Energo technik, Elektrotrans a Elcon Bratislava.

 
 
Reklama