Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Penta začne v areálu Waltrovky stavět letos v listopadu

Skupina Penta Investments zahájí stavbu administrativní budovy Aviatica v areálu bývalé Waltrovky v pražských Jinonicích letos v listopadu.

Dokončení stavby první budovy z plánované nové městské čtvrti se očekává v pololetí 2015, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci skupiny. Výše investice do budovy je miliarda korun, Penta zabezpečí financování z vlastních zdrojů. Celkem hodlá Penta do budoucí výstavby ve Waltrovce, kde kromě administrativních budov vzniknou i obytné domy, pět miliard korun.

Aviatica by měla nabídnout přes 27.000 metrů čtverečních pronajímatelných ploch. V budově by kromě kanceláří měly vzniknout i restaurace, kavárny a obchody. Projektový ředitel investic Penty v realitním odvětví Petr Palička uvedl, že v budoucnu by mohla vzniknout vedle Aviatiky podobná budova o 17.000 metrech čtverečních pronajímatelných ploch. Podle Paličky na něj už je územní rozhodnutí.

Aviatica by měla být dokončena v prvním pololetí roku 2015. "Předpokládáme, že první nájemci by se mohli nastěhovat v červenci 2015," řekl projektový manažer Penty Pavel Streblov. Měsíční nájemné v nové budově podle něj bude zhruba 13,50 eura (345 korun) za metr čtvereční. Streblov podotkl, že tato cena odpovídá tržním podmínkám v oblasti.

Areál bývalé továrny na letecké motory má celkem 16,5 hektaru. Podle územního plánu musí 1,5 hektaru pokrývat park. Na dalších pěti hektarech, především podél Radlické ulice, chce Penta vystavět administrativní budovy, které odstíní hluk dopravy. V klidnější zadní části areálu by na zhruba deseti hektarech měly vzniknout rezidenční budovy. Penta chce celkem investovat do výstavby v areálu bývalé Waltrovky pět miliard korun.

Obytné domy by Penta měla začít stavět za dva roky. V první fázi by to podle Paličky mělo být zhruba 100 bytových jednotek průžezově všemi kategoriemi bytů, které chce skupina v areálu Waltrovky budovat. Penta počítá se stavbou menších bytů ve čtyř- až sedmipatrových domech, s většími byty v nižších budovách i s rodinnými domky. Cena bytů by se při prodeji měla pohybovat mezi 45.000 a 64.000 korun za metr čtvereční, rodinné domy by měly stát do deseti milionů korun.

Kromě nové výstavby by součástí nové městské čtvrti v areálu Waltrovky měla být i přinejmenším jedna z původních továrních staveb, která je památkově chráněná. Palička uvedl, že Penta zatím není pevně rozhodnutá, jak budovu o zhruba 5000 metrech čtverečních využije. "Rozhodně to nechceme nějak zformátovat a pokusit se do toho nacpat klasické kanceláře," řekl Palička. Firma nyní zvažuje například vytvoření atypických kanceláří pro kreativní oddělení reklamních agentur nebo muzea historických vozidel.

Penta pozemky v areálu Waltrovky získala od česko-irské společnosti Red Group. Kromě tohoto projektu nyní v centru Prahy buduje administrativní budovu Florentinum, která by měla být dokončena na přelomu října a listopadu. První nájemci by se do Florentina měli nastěhovat v lednu příštího roku.

 
 
Reklama