Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Software a freeware pro stavebnictví, poradí se zateplením i opravami

Do stavebnictví pronikají ve stále větší míře moderní technologie. Bezplatné počítačové programy pomohou například s přípravou zateplení či rekonstrukce bytového jádra.

Na vývoji specializovaného softwaru se podílí jak soukromé firmy, tak i vysoké školy. Podporuje je v tom i státní sektor. Ze spolupráce ministerstva pro místní rozvoj (MMR), Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) a Českého vysokého učení technického (ČVUT) například vzešel program, který umožní majitelům bytů správně naplánovat rekonstrukci bytového jádra a zkontrolovat, jestli cena navrhovaná stavební firmou není předražená. Jeho aktualizaci nyní vydal SFRB, na jehož internetových stránkách ho lze bezplatně stáhnout.

Porovnání nákladů na vytápění

Nová verze už pracuje s letošními cenami, původně se uživatelé museli spokojit s výpočtem nákladů vycházejícím z rok starých cen. Program nově umožňuje zvolit si různé cenové alternativy pro různou kvalitu provedení a materiálu. Vývojáři aplikaci doplnili také o výpočet hmotnosti nového jádra po rekonstrukci, což je nutné pro případné zhotovení statického posudku.

Porovnání dodavatelů energií

"Zájemci o rekonstrukci bytového jádra mají často nereálné představy, program jim je pomáhá korigovat. Jeho cílem tak je pomoci získat přehled o cenách za tyto stavební práce, které mohou být dodavatelskými firmami deformovány," poznamenala spoluautorka programu Dana Čápová z ČTUV.

S jiným bezplatným softwarem přišel výrobce izolací, společnost Knauf Insulation. "Ten slouží k navrhování a tepelně-technickému posuzování izolací pro teplovody, horkovody, parovody, rozvody teplé a studené vody, kotelny, zásobníky, vzduchotechniku a podobně, které jsou obecně označované jako technické izolace," popisuje program společnost. Specialisté v oboru průmyslových zařízení a tepelného zabezpečení budov i nejširší odborná a laická veřejnost si ho může bezplatně stáhnout na stránkách společnosti.

Vzduchová neprůzvučnost

Viceprezident a a generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS ČR) Miloslav Mašek by uvítal podobný program i pro jiné stavební práce, například pro zastřešení, založení stavby nebo obnovu pláště. "Jde o věci, které se na stavbách opakují. Časem by se mohla vyskládat cenová mozaika, která by zlepšila povědomost lidí o cenové hladině stavebních prací," myslí si Mašek a poukázal na dopravní stavby, kde už cenové normativy existují.

Návrh solárního kolektoru

Tým z Katedry ekonomiky a řízení ve stavebnictví Stavební fakulty ČVUT, který vytvořil výše uvedený software, prý o možném rozšíření i na další typy rekonstrukcí a staveb uvažuje.

 
 
Reklama