Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V soutěži Xella pro studenty architektury se utká 71 návrhů

Xella CZ, významný výrobce stavebních materiálů pro zdravé bydlení, dnes přijala poslední soutěžní návrh do 18. ročníku architektonické soutěže pro studenty.

Studenti zaslali celkem 71 návrhů. Jejich úkolem bylo vytvořit ideový architektonický návrh zázemí Lesní školy v obci Zichovec ve Středočeském kraji.

„Přestože soutěž pořádáme již osmnáctým rokem, vždy nás překvapí, jaké zajímavé a propracované nápady studenti mají. A letošní ročník určitě nebude výjimkou,“ říká PaedDr. Hana Šimánová ze společnosti Xella CZ, koordinátorka projektu.

Nad návrhy studentů zasedne ve dnech 20.-21.3. odborná porota, mezi jejíž členy patří mimo jiné architekti Vlado Milunić, Aleš Brotánek nebo Peter Moravčík. V obci Zichovec budou soutěžní projekty vystaveny po tři týdny. Výstava se pak přesune do Senátu PČR, kde bude k vidění od 14.5 do 3.6.2013.

O místu a termínu předání cen a odměn bude teprve rozhodnuto. Na oceněné studenty čekají ceny ve výši 1500, 1000 a 500 euro a tři věcné ceny v hodnotě 150 euro.

Studenti oceňují volnost zadání, porota jejich kreativitu

Studenti, kteří byli oceněni v minulých ročnících, rádi vzpomínají hlavně na volnost, kterou jim soutěžní návrh poskytoval.

„Jako "hotový" architekt vzpomínám na tuto soutěž moc rád, neboť mi ukázala, že se vyplatí být tvrdohlavý a jít si za svým cílem. Projekt pro soutěž považuji za nejlepší, jaký jsem kdy jako student vytvořil, a vždycky mi udělá radost, když si na něj mohu vzpomenout. Realita "hotového" architekta je na hony vzdálená našim studentským postojům bez kompromisů. Někdy stojí ale za to, připomenout si ty staré dobré časy, kdy si člověk připadal nesmírně důležitý a schopný změnit svět,“ říká Ing. arch. Radim Rozehnal, který byl oceněn v 7. ročníku.

Na soutěž se ale stejně tak těší i porota. "Celý projekt je krásnou mentálnou symbiózou všetkých zúčastněných. Na jednej strane venujú čas, prostriedky a energiu organizátori - pripravia zmysluplné zadanie, ktoré musí chytiť za srdce každú kreatívnu dušu. Na druhej strane sú študenti - svoj čas, rozum a umelecký potenciál venujú práci, z ktorej vznikne ohromná množina ideí a krásy. A do tretice je tu porota, krorej členovia sa ako malé deti tešia na tento príval kreativity. Aby v kritických rozpravách, teoretických úvahách a nekompromisných súdoch vygenerovali najlepšie z najlepšieho,“ řekl Ing.arch. Peter Moravčík, člen poroty.

Podrobnosti o soutěži

Architektonická soutěž je určena studentům oboru „Architektura” a „Pozemní stavitelství” na vysokých technických a uměleckých školách a univerzitách, kteří nevlastní diplom z II. stupně vysokoškolského studia v žádném z těchto oborů. Studenti měli za úkol vytvořit prostor pro vzdělávání - pro vzájemné tvořivé předávání mezi lidmi. Inspirativní místo schopné podpořit vznik skutečného společenství mezi dětmi a dospělými, s atmosférou otevřenosti a nezaujaté alternativy vůči většinovému vzdělávacímu systému. Koncept je zasazen do vesnice Zichovec, která leží na okraji přírodního parku Džbán.

Cílem soutěže je nabídnout budoucím architektům příležitost k poctivé tvůrčí sebereflexi ve srovnání s ostatními, ale především se pokusit o získání náhledu na samotný vzdělávací proces, uvědomit si svoji pozici v něm a mít možnost vyslovit svůj vlastní osobitý názor.

 
 
Reklama