Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Brně začíná několik nových developerských projektů.

V Brně začíná několik nových developerských projektů. Investoři se k některých záměrům vracejí po letech, kdy je museli zmrazit kvůli hospodářské krizi. Zájem je zejména o kancelářské budovy.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary je jich v Brně nedostatek. "V současnosti to v Brně vypadá tak, že se sice staví, ale mnohem pomalejším tempem, než investoři původně plánovali," řekl ČTK Šimara. Podle něj byl například projekt Titanium nedaleko centra města pozastavený tři roky.

Podle webu www-czech-office.cz bude mít Titanium 24.335 metrů čtverečních kancelářských ploch. Většina je stále k dispozici. Volné plochy web eviduje ve Vienna Pointu nebo Spielberk Office Centre, které vlastní developer CTP. "Jakmile dojde k citelnějšímu ekonomickému oživení, zájem o moderní kancelářské prostory opět vzroste i kvůli tomu, že jich je v Brně dlouhodobě nedostatek. Důkazem toho je i to, že na papíře je již další výšková budova Palác Heršpická, která by se měla vyrovnat mrakodrapu AZ Tower," uvedl Šimara.

Kromě větších projektů se v Brně staví i menší budovy. Například developer DBEST staví v Křenové ulici poblíž centra města polyfunkční objekt s 20 bytovými jednotkami, kancelářemi a obchodními prostory. Bude stát 90 milionů korun. Dnes developer oznámil, že hrubá stavba už je hotová. Předpronajatých je asi 20 procent prostor. Výstavba byla zahájena letos v březnu. Celkové dokončení projektu je naplánováno na červen 2013.

Majitel společnosti DBEST Miroslav Padyšák dnes ČTK řekl, že stavba bude mít dvojitou fasádu, která bude plnit hlukově a tepelně-izolační funkci. "V noci bude osvětlená a prorostlá zelení," uvedl Padyšák.

 
 
Reklama