Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Setkání profesionálů na konferenci Dřevostavby v praxi již pošesté

První listopadové dny proběhla již pošesté konference Dřevostavby v praxi v hotelu Skalský dvůr nedaleko Nového Města na Moravě pod záštitou organizátoů akce z Divize Rigips společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ.


Přednáškový sál konference s přibližně 280 hosty

Již několik let se organizátoři akce z Divize Rigips společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ snaží o propojení odborníků z řad akademiků, zástupců státních i soukromých institucí, projektantů a realizačních firem v oblasti dřevostaveb. Cílem je vytvořit místo, kde si odborníci mohou vyměnit praktické zkušenosti.

Během dvoudenní konference vyslechlo přibližně 280 hostů téměř tři desítky přednášek. Technici z 23 partnerských společností vysvětlovali a ukazovali správné technologické a montážní postupy, použití nástrojů a služeb pro dřevostavbaře.
Konference byla zařazena do projektu celoživotního vzdělávání ČKAIT a ohodnocena 2 kreditními body.

Účastníci konference měli možnost se nejen dozvědět odborné informace, ale i zábavnou formou prostřednictvím hereckých scének prozkoumávat vlastnosti nové konstrukční sádrokartonové desky RigiStabil.

V dotaznících spokojenosti získaly od posluchačů nejvyšší hodnocení přednášky, které se týkaly řešení konstrukcí a stavebních detailů. Na prvních místech figurovaly přednášky o skladbách nosných i nenosných konstrukcí s použitím konstrukční sádrokartonové desky RigiStabil a také o ukázkách správných a chybných řešení skladeb suchých podlah Rigidur (Jiří Provázek, Divize Rigips, Saint-Gobain Construction Products CZ).


Prozkoumávání vlastností nové konstrukční sádrokartonové desky RigiStabil všemi smysly.
Diskuzi vyvolala přednáška o rozporuplných normových návrzích skladeb šikmých střech a o chybných nefunkčních řešeních (Karel Bulín, Dörken). Velmi dobrý ohlas mělo téma netradičního zakládání dřevostaveb na vrutech a pilotech (Martin Růžička, Penatus). Možná právě proto, že přednášející uvedl svou prezentaci tím, že tento způsob zakládání dřevostaveb považuje za správný a tradiční.

Blok s tematikou požární problematiky byl letos zastoupen hasiči z odboru prevence Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. O praktické zkušenosti z cvičných požárů deskových materiálů pohledem vyšetřovatelů příčin vzniku požárů se s posluchači podělil ředitel odboru plk. Mgr. Pavel Nejtek.

Plukovník Nejtek společně s vedoucí oddělení stavební prevence mjr. Ing. Kateřinou Shejbalovou hovořili o svých dlouholetých zkušenostech i na speciálním setkání s novináři.

Posuzování požární odolnosti statickým výpočtem vysvětloval ředitel projekce Robert Prix (projekční kancelář Archaplan).

Se zájmem se setkaly i přednášky z oblasti výzkumu. O tom, jak racionálně snižovat tepelné ztráty, a o výsledcích dlouhodobého sledování tepelně-vlhkostního chování obvodového pláště rámové dřevostavby hovořili Ing. Pavel Kubů a doc. Dr. Ing. Zdeňka Havířová z Mendelovy univerzity v Brně.

Správné řešení stavebních detailů je téma, které účastníci konference žádají i v následujících ročnících. I letos patřily tyto prezentace k velmi dobře hodnoceným. Ať se jednalo o úhel pohledu architekta na projektování detailů a jejich realizace na stavbě (Ing. arch. Michal Štourač, Orthodoxdřevo), nebo praktické ukázky provedení detailů v difuzně otevřeném systému Inthermo (Stefan Berbner, Inthermo zastoupená firmou Izotem), či přípravu obloukových a rohových konstrukcí s drážkovací frézou Mafell (Jiří Odvárka, Alo Group).

Každý účastník konference si odnesl CD sborník se všemi přednáškami, doplňujícími články a také technickými podklady partnerů.

CD sborník je možné na vyžádání zaslat. Kontaktní osoba: Ivana Duchoňová, ivana.duchonova@saint-gobain.com.
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 
Reklama