Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozvánka na mezinárodní konferenci BIM2Day 2012

Jak naznačují důvody pro zavádění BIM nejen ve Velké Británii, jedním z hlavních cílů je snaha efektivněji vynakládat peníze daňových poplatníků při projektování, výstavbě i správě veřejných investic.

Konferencí BIM2DAY 2012 chce Odborná rada pro BIM volně navázat na červnovou konferenci. Ta naznačila účastníkům možnosti zavádění nové metodiky práce pod zkratkou BIM (Building Information Modeling) ve světě, zejména pak ve Velké Británii. Zároveň otevřela diskuzi nad možnostmi zavádění BIM v podmínkách ČR. Jak naznačují důvody pro zavádění BIM nejen ve Velké Británii, jedním z hlavních cílů je snaha efektivněji vynakládat peníze daňových poplatníků při projektování, výstavbě i správě veřejných investic.


Ve čtvrtek 29. listopadu 2012 se uskuteční v Ballingově sále Národní technické knihovny v Praze konference BIM2Day 2012 s podtitulem: BIM dnes – BIM zítra. Ze zahraničních odborníků na problematiku informačního modelu budovy se představí Lutz Bettels, a Eike Schling, oba z Německa a Rob Roef z Holandska.

Kde hledat rezervy stavebnictví?

Rezervy stavebnictví jako jednoho z klíčových odvětví hospodářství lze spatřovat především v jeho technologickém zaostání oproti ostatním odvětvím. Například automobilový průmysl je velmi často vnímán jako nedostižný vzor pro stavebnictví. Představit si dnes návrh a výrobu automobilů jinak než pomocí toku digitálních dat je naprosto nepředstavitelné. Na druhou stranu stavebnictví stále standardně pracuje s papírovou formou výkresové dokumentace, byť vytvářenou již digitálně a mnohdy již sdílenou elektronicky přes notebooky či tablety přímo na stavbě. A i když pásová výroba je v mnoha ohledech specifická, stejně jako stavební výroba, technologie a procesy, které zavádí nová metodika práce zvaná Informační model budovy pod zkratkou BIM, dává naději, že by se rezervy ve stavebnictví daly vbrzku využít k jeho zefektivnění.

BIM dnes

V první části programu konference vystoupí čeští odborníci, kteří se problematice BIM systematicky věnují dlouhodobě z různých úhlů pohledu. Zároveň budou prezentovány první konkrétní zkušenosti s metodikou informačního modelu budovy v praxi.

BIM zítra

Na druhý blok konference přijali pozvání zahraniční odborníci, kteří představí posluchačům své zkušenosti nejen z Německa, Holandska, ale třeba i z Velké Británie. Vzhledem k tomu, že v těchto zemích jsou se zaváděním BIMu v mnohých ohledech dále než v České republice, budou tyto přednášky pro leckoho mít možná nádech více či méně vzdálené budoucnosti.
Z pohledu současných aktivit Odborné rady pro BIM, nezbývá než věřit, že BIM se postupně začne v masovém měřítku prosazovat ve velmi blízké budoucnosti i v ČR. V tomto směru je však potřeba výhody metodiky BIM poodhalit nejen architektům, projektantům či stavebním firmám, ale hlavně investorům a budoucím vlastníkům, pro něž informace o stavbě převzaté do fáze užívání budovy mají nesmírný ekonomický potenciál. V případě veřejného investora jsou výhody BIM navíc umocněny faktem, že se jedná o peníze daňových poplatníků, tedy nás všech.

Konference BIM2DAY se uskuteční 29. listopadu 2012 od 14:00 do 20:00 hodin v Ballingově sále v budově Národní technické knihovny v Praze.

Kromě v úvodu zmiňovaných zahraničních odborníků bude přednášet či diskutovat v rámci konference také celá řada našich odborníků: Martin Černý (Centrum AdMaS), Viktor Johanis (FADW), Michal Svoboda (VIN Consult), Štěpánka Tomanová (Walinger), Petr Vaněk (Odborná rada pro BIM), Miroslav Vyčítal (Skanska) a další…

Podrobné informace o konferenci s kompletním programem naleznete na stránkách www.CzBIM.org. Organizátorem konference je Odborná rada pro BIM. Záštitu nad konferencí převzala Česká komora architektů a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Zakládající členové: Bentley Systems ČR, Centrum AdMaS, Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR, Data Design System, FADW, Skanska;
Hlavní partneři: Tekla;
Záštita: ČKA, ČKAIT, ČSSI, CACE, SZV;
Spolupráce: Envi A., Asociace PPP, ČAOK, IFMA CZ;
Mediální partneři: ArchiNEWS, ARCHITEKT, BETON TKS, EARCH.CZ, ESB magazin, EPOD.CZ, ERA 21, GEOBUSINESS, IT CAD, KONSTRUKCE, Podnikatel, Stavba, Stavební fórum, Stavitel a TZB-info;
Strategičtí partneři: FSv ČVUT v Praze, Molab FA ČVUT v Praze;

 
 
Reklama