Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pád českého stavebnictví bude pokračovat i letos

Pád českého stavebnictví, který začal v roce 2008, bude pokračovat i letos. Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR nepředpokládá v nejbližších měsících, a dokonce ani letech výrazné změny k lepšímu.

Na stavebních veletrzích v Brně to řekl prezident svazu Václav Matyáš. Prudce klesá podle něj zejména cena staveb. Podle Matyáše se naopak zlepšila příprava dopravních projektů. "V této oblasti se začíná blýskat na lepší časy," uvedl. Zlepšení svaz vnímá i v nových zakázkách na vodních cestách. Jde ale pouze o projekty v řádu desítek milionů korun. "Jedinou možností, jak je možné celkovou alarmující situaci zmírnit, jsou tolik očekávaná prorůstová opatření české vlády, která musí konečně najít odvahu k podpoře tohoto významného oboru naší ekonomiky. Už není možné dále škrtat a přešlapovat na místě, je nutné vyčlenit investice a zahájit přípravu nových projektů," uvedl Matyáš.

Podle něj se vláda snaží šetřit, aby naplnila cíl vyrovnaného státního rozpočtu v roce 2016. Svaz podnikatelů chce ale mírnější postup, který by znamenal investice a rozvolnění úsporných opatření. "Tedy abychom se k vyrovnanému rozpočtu dopracovali v roce 2018. To by bylo jistě přijatelnější pro všechny skupiny naší společnosti, včetně těch, kdo se snaží podnikat ve stavebnictví," řekl Matyáš.

Podle generálního ředitele svazu Miloslava Maška jsou pro obor problémem škrty v důchodové oblasti a daňové změny. "Lidé odsouvají investice v privátní sféře," uvedl Mašek. Změnu k lepšímu neočekává ani generální ředitel společnosti Prefa Brno Jaroslav Starosta. Uvedl také, že situace z let 2007 a 2008, kdy byl obor na vzestupu, se nevrátí. "Myslím si, že jsme ve stavu, kdy poptávka není tak silná. Navíc trh je nasycený," řekl ČTK Starosta. Prefa Brno nyní zaměstnává 318 lidí, před krizí ve stavebnictví jich bylo zhruba o stovku více. Podle šéfů stavebních firem, jejichž odpovědi analyzovaly společnosti CEEC Research a KPMG Česká republika, propad tuzemského stavebnictví bude letos eskalovat. K růstu se odvětví pravděpodobně nevrátí ani v roce 2013. Pokles tržeb očekávají v oboru tři ze čtyř firem.

Prezident stavební společnosti Prominecon CZ Peter Kuchár dnes uvedl, že razantní je v ČR pokles především u veřejných zakázek. Firma musela mimo jiné opustit vlastní developerské projekty. Nyní hledá více příležitostí v zahraničí, například na Balkáně nebo v Polsku. "Tento trh je ale specifický a nebezpečný, málokterá firma tam vydělá peníze. Naší hlavní prioritou je Rusko," uvedl Kuchár. Podle něj firma pracuje na miliardové zakázce v Rusku, stavět tam chce železnici.

Letošní pokles odvětví má být podle stavařů výraznější než v roce 2011. V minulém roce se výkon českého stavebnictví snížil podle Českého statistického úřadu o 3,1 procenta. Podle Matyáše situaci v českém stavebnictví odráží i počet vystavovatelů na stavebních veletrzích v Brně, kde je letos zhruba o 300 firem méně než loni.

 
 
Reklama