Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce chaty Pod Rysy

Od 15. 6. 2010 probíhá generální rekonstrukce chaty Pod Rysy, jejímž výsledkem má být skutečně moderní stavba odpovídající dnešním standardům po všech stránkách. Pro velký zájem přinášíme další informace o vývoji rekonstrukce objektu.


Chata pod Rysy je nejvýše položenou (2250 m) a nejmladší tatranskou chatou, která byla postavena v roce 1933. Je situovaná v suťovém svahu pod sedlem Váha ve stejnojmenném údolí, které je součástí kotliny Žabích ples v závěru Mengusovské doliny. Vzhledem k této poloze byla několikrát zničená kamennými i sněhovými lavinami. Od 15. 6. 2010 probíhá generální rekonstrukce chaty. Před rokem jsme Vás o probíhající rekonstrukci informovali. Pro velký zájem o toto téma Vám dnes přinášíme další informace o vývoji rekonstrukce objektu.

Chata pod Rysy prochází generální změnou, jejímž výsledkem má být skutečně moderní stavba odpovídající dnešním standardům po všech stránkách. Staví se v těch nejtěžších klimatických podmínkách a jde o nejvýše položené staveniště na Slovensku ve výšce téměř 2500 m.n.m. I proto je výstavba finančně velmi náročná. Spoluvlastníci chaty, majoritní Klub slovenských turistov a SHS JAMES, nechtěli šetřit na kvalitě materiálů, protože to by se jim v budoucnu v těchto extrémních podmínkách nevyplatilo. Nebylo jednoduché shodnout se na tom, že když už se stavba realizuje, je třeba ji zhotovit co nejlépe, protože je to jedinečná příležitost a chata se nestaví ani na deset, ani na dvacet roků.

červen 2011
Druhá stavební sezóna začala oficiálně 15. června 2011. Chata je stále ve výstavbě a pracuje v nouzovém režimu, poskytuje jen základní občerstvení a nouzový úkryt v případě nečasu. Pro personál a stavbaře se ale podmínky proti minulému roku zásadně zlepšily. Každý má místo na spaní, možnost normální existence. Z technického hlediska je dostavba druhé části chaty náročnější, než první část s jídelnou a noclehárnou na poschodí. Kuchyň, sklady, náběhový ochranný štít jsou stavebně složitější. Vyřešit bude potřeba celé topení, elektrický agregát, atd. a také fotovoltaický systém.

Jak minulá stavební sezóna na Chatě pod Rysy probíhala?

březen 2011
Když byl koncem října 2010 uzavřen první rok výstavby Chaty pod Rysy, největší obavy se pojily s přezimováním rozestavěné chaty a případným pádem laviny. Sněhu však bylo na horách tuto zimu relativně málo a chata ho přestála v pohodě.

květen 2011
První kontrolní den po zimě se konal nahoře na Chatě pod Rysy 19. května 2011. Jistě bylo štěstí, že napadlo málo sněhu, nepadaly žádné laviny, které by testovaly provizorní náběhový štít, ani za chatou na severní straně se nevytvořila tradiční sněhová závěj.

červenec 2011
Stavební práce začaly bouráním staré části a byly provázeny velmi špatným počasím. Helikoptéra mohla poprvé létat až po třech týdnech. Až 7.7. se konečně podařilo uskutečnit 4 lety na Rysy s materiálem a 4 lety dolů se svozem odpadu. V plánu je betonování základů a stavba se konečně opět rozbíhá.

srpen 2011
Druhá část Chaty pod Rysy pomalu roste i přes tvrdé podmínky, které připravilo počasí v první polovině léta. Je to díky nasazení všech, kteří ji budují. Příprava základů trvá déle, je to ale i optický klam spojený s velkou prací, problémy a méně viditelným nárůstem stavby. Veřejnost může podat pomocnou ruku vynáškou věcí připravených na začátku chodníku za Popradským plesem, ale hlavně pomocí při shánění financí na dostavbu a koupí mimořádných známek SHS JAMES na podporu výstavby. Konečně zasvítilo na stavbu i slunce a vše začíná růst rychleji, kontury druhé části chaty se již rýsují.

září 2011
Definitivně bylo rozhodnuto, že výstavba Chaty po Rysy se neuzavře do konce října 2011, jak se původně plánovalo, ale termín se prodlužuje o rok. Hlavním důvodem je nedostatek financí. Finance na dokončení stavby vysoko překračují možnosti a rezervy spoluvlastníků chaty.

prosinec 2011
Stavba Chaty pod Rysy se uložila k zimnímu spánku. Ještě stále je to stavba, přestože zvenku už chata vypadá jako hotová. Příští rok čeká stále dost práce, dokončení vnitřních prostor, řešení protipožární ochrany, odpadového hospodářství, vnějších obkladů, dořešení technických nedostatků atd. Hlavně však bude nutné řešení finanční situace, protože dokončení chaty si vyžádá ještě značné finanční prostředky.

I během roku 2011 odvedl RHEINZINK SK na stavbě náročnou práci. Konkrétně šlo o následující činnosti:
  • Navržení skladby střešního a fasádního pláště.
  • Navržení všech klempířských detailů pro extrémní podmínky - vítr 250 km/hod, sněhová pokrývka o výšce 5 m.
  • Zajištění součinnosti klempířských prací se stavební výrobou vzhledem k počasí a zásobování. Klempířské práce se zpravidla realizovaly od 2.8. do 31.09.
  • Specifikace spotřeby materiálu.
  • Účast na kontrolních dnech. Zpočátku se koordinovaly podkladové konstrukce, kotvení, později samotné klempířské detaily a plány pokládky.
  • Samozřejmou součástí každého kontrolního dne je 2,5 až 3 - hodinový výstup zaměstnance na stavbu a po skončení dne sestup zpět do údolí.

Stavbaři byli ubytováni po dobu stavby na chatě. První rok v doslova provizorních podmínkách, druhý rok došlo k radikálnímu zlepšení.

Vzhledem k poloze horské chaty to bylo i nadále bude pro ubytované hosty bez sprchy, vodovodu, se suchým WC, ale s nejfantastičtějším výhledem v Tatrách.


RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 
Reklama