Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přibyslav se zbaví školních tříd s azbestem za dva roky

Přibyslavská základní škola se zbaví školních tříd ze škodlivých azbestových panelů za dva roky. V té době bude dokončena přístavba školy s novými třídami, která bude stát přibližně 58 milionů korun.


Stavbaři na ní začnou pracovat letos zjara, řekl dnes novinářům starosta Jan Štefáček. Do školy teď chodí 430 dětí. "Etapy jsou koncipovány tak, že by to vůbec nemělo narušit chod školy," uvedl starosta. Vybraná stavební firma převezme staveniště asi koncem března. Vybuduje nový pavilon s třídami a tělocvičnou. "Pak budeme moci opustit tu nevyhovující přístavbu," doplnil Štefáček.

Z takzvaných boletických panelů, v nichž je zdraví nebezpečný azbest, byla v Přibyslavi postavena přístavba školy. Funguje od roku 1980, je v ní deset tříd. Budova už je za hranicí své životnosti, podle zjištění odborníků koroduje nosná ocelová střešní konstrukce. Vedení školy nepředpokládá, že by teď děti ohrožoval zvýšený výskyt azbestu, jako se to nedávno stalo v některých českobudějovických školách a v Praze. V přibyslavské škole se totiž nedělaly žádné stavební práce, které by zasáhly do panelů.

Pro město se 4000 obyvateli patří investice do školy mezi největší akce posledních dvou desetiletí. Její hodnota se blíží k celkovým letošním plánovaným příjmům města, které budou kolem 63 milionů. Dotace se podle vedení města na přestavbu školy teď sehnat nedají. Radnice předpokládá, že si ve druhé půlce příštího roku bude muset vzít úvěr.

Podle zjištění České školní inspekce byly boletické panely na Vysočině použity při stavbě 11 škol. Krajští hygienici teď k tomuto nálezu provádějí doplňující šetření. V minulých letech žádný případ nadlimitního výskytu azbestu ve školách na Vysočině neřešili. Podle Evy Sovové z hygienické stanice je důležité to, aby stavební firmy při opravách dodržovaly předpisy. V celém Česku obsahují podle školní inspekce azbestové panely budovy 291 škol.

 
 
Reklama