Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kalkulátor minimální tloušťky roznášecí vrstvy potěru

Mocnost vrstvy potěru závisí na stlačitelnosti pružné mezivrstvy, na její tloušťce, na plošném zatížení a na pevnostní třídě. U Anhymentu je rovinnost do 2 mm na 2m lati, splňující požadavky normy ČSN 74 4505.

Kalkulátor minimální tloušťky Anhymentu

Podlahy – Roznášecí vrstva

Dříve se roznášecí vrstvy prováděly z cementových potěrů. V dnešní době byly cementové potěry z důvodu rychlosti provádění, řádově nižších objemových změn a rychlejšího vysychání ve většině případů nahrazeny potěry na bázi síranu vápenatého. Takovým příkladem je i Anhyment. Mocnost vrstvy potěru závisí na stlačitelnosti pružné mezivrstvy, na její tloušťce, na plošném zatížení a na pevnostní třídě potěru. Obecně platí, že Anhyment by měl mít na pružné mezivrstvě tloušťku alespoň 35 mm. Konkrétní minimální tloušťky potěrů pro jednotlivé případy použití lze najít v technických listech výrobců materiálů . Anhyment se nesmí vyztužovat ocelovými sítěmi. Vyztužení jednak není potřeba vzhledem k výrazně nižšímu smrštění materiálu, ale hlavně je přímo nežádoucí z hlediska vznikající chemické reakce mezi ocelí a síranem vápenatým. V závislosti na použitém typu nášlapné vrstvy musí být dosaženo dostatečné rovinatosti povrchu. U Anhymentu je běžně dosahovaná rovinnost do 2 mm na dvoumetrové lati, splňující požadavky normy ČSN 74 4505, což je dostatečné pro většinu typů nášlapných vrstev. Odpadá tím dodatečné vyrovnávání a stěrkování podlahy.

Dilatace

Anhyment se vyznačuje téměř stabilním prostorovým chováním. Přesto je nutno kvůli teplotní dilataci a objemovým změnám při tvrdnutí provádět dilatační a okrajové spáry. Dilatační spáry se provádějí vždy v místě dilatací nosné konstrukce, v místě změny výšky potěru, při přechodu mezi plochami s podlahovým topením a bez něho, u místností se stranou delší než 20 metrů a mezi jednotlivými místnostmi v místech dveřních otvorů. Okrajové spáry tvořené páskem z napěněného PE oddělují vrstvu potěru vždy od přilehlých stěn.

 
 
Reklama