Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energosádrovec jako kvalitní a ekologická surovina

Sádru získává Knauf kalcinací tzv. energosádrovce, který vzniká v rámci odsíření elektrárny Počerady. Energosádrovec je materiál s čistotou 97-98%. Těžený sádrovec z přírodních lomů měl čistotu maximálně 70-75%.

Základní surovinou, ze které se vyrábí všechny typy sádrokartonových desek Knauf, je sádra. Sádra je nezávadný ekologicky i biologicky dokonalý stavební materiál. Hodnota pH sádry je velice blízká lidské pokožce. Proto také přispívá k tepelné pohodě člověka, zlepšuje zvukovou izolaci prostoru, řeší protipožární ochranu staveb a reguluje vlhkost vzduchu v uzavřeném prostoru. Sádru získává firma Knauf kalcinací tzv. energosádrovce, který vzniká v rámci procesu odsíření elektrárny Počerady. Nutno říci, že firma Knauf tak významně přispívá k ochraně životního prostředí. V současné době vše, co vychází z vysokých komínů elektrárny, je naprosto čistá vodní pára. Principem ekologické výroby je skutečnost, že jednou získaná surovina v podobě těženého vápence, se vrací do stavebnictví jako finální produkt. Celý proces je založen na spolupráci firmy Knauf a ČEZ, která vznikla v roce 1993.

Při spalování hnědého uhlí vznikají kysličníky síry, které byly dříve vypouštěny do ovzduší. Po roce 1990 se však přistoupilo k odsiřování. Za pomocí těženého vápence jsou předem vyčištěné a odfiltrované plyny zkrápěny vápencovou suspenzí, která na sebe váže škodlivé kysličníky síry. Tím vzniká vlastní energosádrovec – neboli hemihydrát síranu vápenatého. Použitý vápenec tedy není likvidován na skládkách, ale slouží jako surovina v dalším výrobním procesu. Energosádrovec je chemicky velmi čistý materiál s čistotou 97 až 98 %. Pro srovnání dříve těžený sádrovec (přírodní lomy) měl čistotu maximálně 70 až 75 %. Z toho také vyplývá, že výroba sádry je v současné době nejen ekologická, ale výsledný produkt je výrazně kvalitnější, než tomu bylo dříve. Energosádrovec se v rámci technologického procesu následně suší a kalcinací vzniká výsledný produkt – sádra. Následným výrobním procesem se produkují v továrně Knauf Počerady sádrokartonové desky nejrůznějších vlastností a velikostí.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 
Reklama