Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Olomoucký kraj zvažuje další dotace na zateplení fasád

Olomoucké hejtmanství zvažuje možnost, že bude i příští rok přispívat obyvatelům a firmám z regionu na zateplení fasád a výměnu oken jejich nemovitostí. Příspěvky kraj zavedl v polovině loňského roku s cílem zmírnit v regionu dopady světové finanční krize. Peníze vyčleněné pro letošní rok, kdy by měl program podpory skončit, jsou již vyčerpané, žádostí je však nadále dost, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL).

Vedení kraje původně vyčlenilo pro letošní rok na dotace na zateplení fasád a výměnu oken deset milionů korun. V květnu částku navýšilo o dalších deset milionů Kč. "Peníze z programu jsou přesto již vyčerpané. Hlavní zájem o dotace nastal letos, a to i díky tomu, že stavební firmy své zákazníky upozorňovaly na možnost získat krajskou dotaci," uvedl náměstek.

Doplnil, že se hejtmanství nadále hlásí další zájemci o příspěvek. Vedení kraje proto v lednu projedná možnost vyčlenění peněz na tyto dotace i pro letošní rok. "Určitě tento návrh předložím, protože se jedná o investice do úspor v oblasti životního prostředí, rozpočtů rodin a v neposlední řadě do zlepšení estetiky domů," řekl Horák.

Hejtmanství poskytuje úspěšným žadatelům o dotaci na zateplení fasád a výměnu oken 15 procent nákladů investice, maximálně však 30.000 korun na jednu bytovou jednotku. "Za celou dobu poskytování příspěvků bylo díky programu dosaženo snížení spotřeby energie na vytápění u zhruba 1800 bytových jednotek. Celkem bylo proinvestováno téměř 150 milionů Kč. Příspěvek, což bylo jeho cílem, podpořil tuto stavební činnost v regionu a pomohl k překonání negativních důsledků hospodářské krize," uvedl Horák.

Olomoucký kraj dlouhodobě vykazuje v mezikrajském srovnání třetí nejvyšší míru nezaměstnanosti v Česku. Na konci října činila 10,6 procenta. Hůře na tom byly jen Ústecký a Moravskoslezský kraj.

 
 
Reklama