Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenosti s nadkrokevními PIR izolacemi

Navštívili jsme odbornou pokrývačskou firmu pana Burdy, abychom se zeptali na jejich zkušenosti s nadkrokevními PIR izolacemi.


Naše pokrývačská firma se zabývá pokládkami střešních krytin již od roku 1995. V posledních letech jsme rozšířili naši činnost i o pokládky nadkrokevního zateplení s tepelnými izolacemi PIR. Setkáváme se s izolacemi PIR ve formě desek kladených na bednění nebo přímo na krokve. Ne každý výrobce má stejné provedení. Setkáváme se s deskami s oboustranným hliníkem nebo tzv. sklotextilem či flísem. Další výrobci opatřují desky s hliníkem nebo flísem na vnější straně pojistnou hydroizolací se samolepicími přesahy. Velmi matoucím pro nás ze začátku byly desky s tzv. hliníkovým povrchem z Polska. Postupem času jsme zjistili, že se jedná pouze o pohliníkovaný papír, který nemá vlastnosti čisté hliníkové vrstvy. Vyznat se v rozdílnostech mezi PIR deskami nám dělalo potíže. Výrobci neměli shodné technické listy a nejasné také byly montážní návody. Každý doporučoval něco a vyznat se v tom a umět střechu správně navrhnout nám dělalo potíže.

Stále jsme pod velikým cenovým tlakem na materiál a co nejlevnější pokládku. Trvalo nám, než jsme si v tom udělali jasno. To, co na první pohled vypadalo laciné, se ukázalo na konci jako drahé. Uvedu příklad.

Pokud se budu dívat do ceníků výrobců, tak zjistím, že nejlevnějšími výrobky jsou izolační desky bez integrovaných dodatečných úprav, tzv. holé PIR desky s flísem nebo pohliníkovaným papírem. Ale je nutné si uvědomit, že tyto velkorozměrové desky o formátu 2,4 × 1,2 m nebo 2,4 × 1,0 m nebo 2,4 × 0,6 m musíme ručně na střechu dopravit a rozmístit. Formát 2,4 × 1,2 m je pro ruční nošení příliš veliký a jeden člověk s touto deskou obtížně manipuluje. Velmi dobře se nám pracuje s deskami, které mají na sobě integrovanou pojistnou hydroizolaci. V jedné operaci desku položíme a zajistíme proti zatečení a přikotvíme kontralatí o délce 4 metrů kolmým vrutem na začátku a pak po 3 metrech. Po povrchu desek můžeme ihned bezpečně chodit bez obavy uklouznutí. Jinak je tomu u desek bez integrované pojistné hydroizolace. Na položené desky musíme rozvinout dodatečně pojistnou hydroizolaci o šířce 1,5 m. Tuto nemáme čím přichytit k izolačním deskám. Proto používáme krátké kontralatě, které musíme kotvit do krokví (zbytečná spotřeba vrutů), na kontralatě se připevní pomocné latě, po kterých můžeme chodit a bezpečně manipulovat s další řadou pokládky PIR desek a pojistné hydroizolace. Jde o velmi pomalý a pracný způsob pokládky.

Dva pracovníci roznesou, položí a kontralatí pracovně přichytí za hodinu cca 8–10 m² PIR desek s integrovanou pojistnou hydroizolací. Pokud musíme samostatně pokládat PIR desky, samostatně pojistnou hydroizolaci a krátké kontralatě, tak se pracovní výkon snižuje cca na polovinu. Zde je důležitým faktorem i sklon střechy. Šikmé střechy bývají nejčastěji se sklonem 17°–35°.

Chtěl bych tímto upozornit na zrádnost tzv. levného materiálu a drahé práce. Ve finále zákazník nemá levnější řešení.




 
 
Reklama