Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se vyrovnat se změnami stavebního zákona po 1. 1. 2018

Novela stavebního zákona platného od ledna 2018 přinesla pro stavebníky rodinných domů řadu změn. Nejzásadnější novinkou je však to, že po dokončení stavby již ve většině případů není nutná „kolaudace“ jak se lidově povolení k užívání stavby nazývá.

Zdroj: Fotolia.com - Alexander Behrens
Zdroj: Fotolia.com - Alexander Behrens

Jenže na jakém základě zapíšete rodinný dům do katastru nemovitostí? A kdy bude k rodinnému domu přiděleno číslo popisné? Některé stavební úřady kolaudační souhlas u rodinných domů stavěných svépomocí a povolené podle předchozí právní úpravy vyžadují, jiné nikoliv.

S ohledem na zatím rodící se praxi bychom tedy rádi informovali stavebníky a širokou veřejnost, že byla vydána 10. 1. 2018 pracovní pomůcka pro stavební úřady (dostupná na www.mmr.cz), jak postupovat u staveb rodinných domů, které se nebudou kolaudovat. V rámci této pomůcky byly vytvořeny dva nové formuláře, konkrétně: Žádost o přidělení čísla a Ohlášení dokončené stavby.

Jak postupovat při dokončení stavby rodinného domu nepodléhající kolaudaci a jak v případě ohlášení dokončení stavby, si přečtěte v článku JUDr. Petry Adámkové, Ph.D na ESTAV.cz.


 
 
Reklama