Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poprvé od roku 2011 loni trh se stavební technikou rostl

Prodeje stavební techniky loni stouply o 1 %. Letos se očekává 9% růst. Očekává se nárůst trhů v Indii, Číně nebo Severní Americe.

Na tom, že k výraznějšímu nárůstu dojde, se shodují zástupci vybraných výrobců stavební techniky i analytici.

Podle deníku Financial Times, který cituje poradenskou agenturu Off-Highway Research, se v roce 2016 prodalo 650 133 kusů techniky, kam spadají mimo jiné i bagry nebo buldozery. Tento počet představuje meziroční nárůst o jedno procento. Ačkoliv však prodeje rostly, tržby loni klesly na 70,1 miliardy dolarů (asi 1,75 bilionu korun).

Více se očekává od letošního roku, kdy by prodeje měly stoupnout dokonce o devět procent na 760 055 kusů a tržby nad hodnotu 75 miliard dolarů. Odhady se nicméně v průběhu roku mohou ještě měnit.

Dlouhodobý výhled slibuje postupný nárůst až na 810 tisíc kusů stavební techniky, prodané ročně v letech 2020 a 2021.

  • Trh se nastartoval především v roce 2011, kdy 4 z 10 celosvětově prodaných kusů stavební techniky našly zákazníky v Číně.
  • V Indii za loňský rok tam stouply prodeje o 40 %, na což mají vliv narůstající počet investic a zrychlení realizace projektů v místní infrastruktuře.
  • Naopak trhy v Severní Americe, Japonsku a Evropě v loňském roce mírně poklesly. Způsobeno to bylo především politickou situací – volba nového amerického prezidenta a referendum o brexitu.
Minimálně v Americe a Japonsku se letos očekávají výrazně lepší čísla. Evropa bude ale i nadále stagnovat, předpovídá Off-Highway Research. Nejistá je rovněž situace v Brazílii, největší ekonomice Latinské Ameriky.


Celý článek Prodej bagrů a další stavební techniky se odráží ode dna.

 
 
Reklama