Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na stát byl podán návrh na soudní exekuci kvůli neposkytnutí technických norem ve stavebnictví zdarma

Na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu z května 2015 měly být všechny normy ve stavebnictví poskytovány zdarma. Žalobce kvůli tomu nyní podal návrh na exekuci.

Po rozsudku Nejvyššího správního soudu Městský soud v Praze nařídil dne 7. 9. 2015 Úřadu pro technickou normalizaci poskytnout technické normy ve stavebnictví Jakubu Michálkovi, předsedovi pirátských zastupitelů v Praze, zdarma. Úřad technické normy až na 4 výjimky neposkytl, ačkoliv mu to podle Jakuba Michálka soud výslovně přikázal.

O rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jsme psali zde

Redakce má v této věci vyjádření žalobce, Jakuba Michálka, k dispozici: "Protože se chceme domoci respektování rozsudku, požádali jsme dnes o nařízení výkonu rozhodnutí soudem, tedy o soudní exekuci. Navrhujeme, aby soud odpírané normy úřadu odebral a pokud to Úřad neumožní, aby ho k tomu soud donutil opakovanými pokutami. Pro normy tedy půjdou přímo vykonavatelé soudu. Za nezákonnost jednoznačně zodpovídá ministr Mládek (ČSSD), který nezákonným zpoplatněním technických norem připravil každého stavaře o tisíce korun," říká Jakub Michálek.

Vyjádření ÚNMZ z 24. 6. 2015 k rozhodnutí soudu zde

Poskytnutí norem zdarma nařizuje stavební zákon (odst. 2 § 196), a to v případech, kde se na ně sám zákon a jeho prováděcí předpisy odkazují. Toto ustanovení nedávno poslanci přílepkem k jinému zákonu zrušili, nicméně změna ještě neprošla senátem a dalšími legislativními procesy. Dle vyjádření Jakuba Michálka přílepek ve sněmovně prosadil ministr Mládek. Tím mají být normy ve stavebnictví opět plně zpoplatněny. Podle Michálka se Piráti pokusí tuto změnu zarazit v Senátu. Změna zákona každopádně neplatí do minulosti, na vykonatelnosti rozhodnutí se podle Michálka tedy nic nezmění.

ČKAIT navrhuje bezplatné on-line prohlížení českých technických norem

 
 
Reklama