Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktuální statistiky ve stavebnictví

České stavebnictví dosáhlo svého vrcholu v roce 2008 a od té doby až do počátku roku 2014 klesalo. Začátek roku přinesl určité zlepšení, když index stavební produkce za leden až květen meziročně vzrostl o 5,9 %.

Meziroční srovnání ovlivnila letošní mírná zima, kdy klimatické podmínky umožnily stavbařům pracovat v podstatě bez omezení.

Vzhledem k tomu, že stavebnictví je na rozdíl od průmyslu pevně spjato s místem výsledné produkce (tedy výstavby), je zajímavé porovnat stavební práce v jednotlivých regionech. Z celkových fakturovaných dodávek těchto podniků ve výši 219,5 mld. Kč se nejvíce prostavělo v Praze (celkem 47,3 mld. Kč, tedy 22 %). S větším odstupem pak následují kraje Jihomoravský (25,7 mld. Kč, 12 %) a Moravskoslezský (23,2 mld. Kč, 11 %). Na opačném konci řady se nachází kraje Karlovarský, Liberecký a Pardubický, které jsou ovšem menší svou rozlohou.

Stavební práce v roce 2013 podle místa stavby (firmy s 20 a více zaměstnanci)Stavební práce v roce 2013 podle místa stavby (firmy s 20 a více zaměstnanci)

Převážnou většinu dat o statistice ve stavebnictví vydává Český statistický úřad:

  • Měsíčně - stavební produkce, počet vydaných stavebních povolení, počet zahájených a
  • Čtvrtletně - údaje o stavebních zakázkách
  • Ročně - analýza bytové výstavby za uplynulý rok

Více informací o statistikách ve stavebnictví naleznete na ESTAV.cz


Poznámka:
Index stavební produkce (ISP) je základní ukazatel konjunkturální statistiky stavebnictví. Při jeho výpočtu se vychází z vývoje stavebních prací přeceněných do stálých cen. Index je primárně počítán jako měsíční bazický index. Je publikován za celou populaci podniků s převažující stavební činností.

 
 
Reklama