Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Třetina stavebních projektů se kvůli nekvalitě musela přepracovat

Příprava stavebních prací v ČR kvůli tlaku na cenu stále klesá. Podle ředitelů stavebních firem se loni musela přepracovat třetina projektů, čímž se zvedly náklady staveb v průměru o 11 procent.

Vyplývá to z aktuální Kvartální analýzy českého stavebnictví společností CEEC Research a KPMG Česká republika. Oslovení ředitelé stavebních firem, kterých bylo zhruba sto, se shodli na tom, že za špatnou kvalitu projektů může hlavně to, že investoři do přípravy staveb dávají málo peněz. "Bohužel kvalita projektové dokumentace je přímo poplatná kritériu jejího vyhodnocování v soutěžích, kdy jako víceméně jediný ukazatel se hodnotí její cena. Je zásadně opomíjen fakt, že kvalitní projekt je nejdůležitější částí celého investičního procesu," upozornil předseda představenstva společnosti Elektrizace železnic Praha Karel Mora.

Stejný názor má i jednatel společnosti Swietelsky stavební Petr Čížek. "Kvalita projektové dokumentace je velmi odvislá od kvality zadání a finančních prostředků, kterými je práce projektantů ohodnocena. Dnes obvyklé soutěžení, kdy hlavním kritériem je cena, patří k největším tragédiím současného českého stavebnictví," prohlásil Čížek, který je zároveň předsedou Sdružení pro výstavbu silnic Praha. Právě v oblasti dopravního inženýrství podle něj zaspalo minulé vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR, které podle Čížka nebylo schopné dotáhnout do konce několik měsíců trvající soutěže na zhotovení projektové dokumentace.

Předseda představenstva a generální ředitel SMP CZ Martin Doksanský tvrdí, že se kvalita projektů navíc ještě zhoršuje. "Souvisí to s celkovou destabilizací našeho oboru. To, jak je stavebnictví prezentováno veřejnosti, jaké skýtá společenské, ekonomické podmínky, jistoty a renomé, přináší spíš odliv kvalitních lidi. A samozřejmě soutěže o nové projekční zakázky s jediným kritériem - nejnižší cena - předznamenávají samy o sobě budoucí kvalitu," uvedl Doksanský.

Podle generálního ředitele společnosti Pozemní stavitelství Zlín Miroslava Lukšíka se stavební firmy setkávaly s nekvalitními projekty i dříve, měly však větší volnost je odmítnout. "Při současném nedostatku stavebních zakázek však stavební firmy činí tato rozhodnutí nesvobodně, nemohou si dovolit zakázku s nedostatečnou či dokonce vadnou projektovou dokumentací odmítnout, čímž nedochází k 'výchovnému' tlaku na investory a projektanty, a výrazné zlepšení situace tak nelze očekávat," neskrývá pesimismus Lukšík.

Projektová dokumentace se prý zlepší až tehdy, kdy nebude rozhodující roli hrát jen cena, a investor se zaměří i na dostatečnou kvalitu. "Dokud bude trh pokřiven dumpingovými cenami, budeme se potýkat i s nekvalitou jakéhokoliv produktu," myslí si člen představenstva a ředitel Divize ČR společnosti PSJ Ivo Štric.

Tlak na co nejnižší cenu zároveň snižuje i kvalitu stavebních prací. Zástupci většiny stavebních společností (60 procent) působících na českém trhu ve stejné analýze přiznali, že staví na takzvané "hranici bezpečné ceny". Za bezpečnou se považuje taková cena, za níž je stavba postavena tak, aby byla v době předání uživatelům bezproblémová. Až 14 procent oslovených ředitelů dokonce prozradilo, že jejich firma staví už pod hranicí bezpečné ceny.

České stavebnictví je už pět let v krizi. Zatímco ještě v roce 2008 činila stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý předloňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 české stavebnictví přišlo o 277 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2008 klesla stavební produkce o více než 36 procent. Nedostatek peněz způsobil, že začaly krachovat první stavební firmy. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo 767 firem s více než 50 zaměstnanci, o čtyři roky později jich bylo 603. Výraznější oživení nečekají stavaři ani v následujících letech.

 
 
Reklama